Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Сеитба на моркови - правила и съвети за поливане и торене (ВИДЕО)

10.10.2020 г.
9047
Най-важното, което трябва да знаете е, че моркови могат да се сеят от Февруари до Юни. За доброто покълване е важно в почвата да има достатъчно влага. Морковите не виреят в сухи почви. Като цяло те са зеленчуци, които обичат студа. Не случайно са традиционно отглеждани култури в страни като Англия, Холандия, Дания и т.н.

Семената поникват при доста ниски температури, а поникналите растения издържат до -3,-4 градуса. Най-подходящи за тях са леките пясъчливо-глинести почви. На тежки, глинести почви кореноплодите стават груби и се деформират. Растенията са взискателни към влагата, особено при поникване и през първите фази на растежа. Добри предшественици за тях са домати, краставици, пипер, патладжан, дини и пъпеши, защото оставят почвата чиста от плевели, а и с добър запас от хранителни вещества, а и са били торени с оборски тор. В зависимост от това за какво и кога ще ги използвате, можете да ги засявате от февруари до юни. Сеят се на тирове на 60 см един от друг. Гребените им се подравняват и така се получава леха, широка около 30 см. Върху нея се сее разпръснато или на малки браздички, отворени по дължина на тира, по две на тир.

ви грижи са свързани с поливане и плевене. Добре е растенията да се появят на чисто място. Около две седмици след поникването, посевът задължително трябва да се прореди. Разстоянията между растенията не трябва да бъдат повече от 2-3 см. Окопават се 2-3 пъти между редовете на дълбочина най-напред 7-8 см, а после – малко по-дълбоко.

Подхранват се след поникването, когото имат 4-5 листа с 1 –1,2 кг амониева селитра за 100 кв.м. Поливките продължават през цялата вегетация през 10-15 дни. Към септември-октомври се разреждат, но без да се допуска засушаване. При прибиране почвата също трябва да бъде леко навлажнена. Срокът за прибиране зависи от климатичните условия и едрината на кореноплодите. Имайте предвид, че в почвата те издържат до температура –3,-5, а извадени – до –1 градуса.

Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg