Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Сеитба на арпаджик - правила и съвети (ВИДЕО)

10.10.2020 г.
14758
Добре е семената на арпаджика да се засеят рано – в края на февруари, началото на март. Ранната сеитба спомага за равномерното поникване на семената и позволява младите растения да се развиват при оптимални за тях условия – ниски положителни температури и къс ден.

Засява се лентово, при ширина на лентите 1м – 1,2 м или на слята повърхност, като семената трябва да са на разстояние 1-2 см едно от друго. Покриват се с около 2-2,5 см почва, която се уплътнява с дъска, за да поникнат семена дружно. Почвата се навлажнява леко и почвената коричка леко се разрохква. Семената поникват след 15-20 дни.

В началото младите растения растат много бавно, затова плевенето в този период е задължително. Арпаджикът по принцип не се полива, но ако се наложи поливка, тя трябва да се извърши до края на юни. По-късните поливки предизвикват разрастване на луковичките и забавят узряването. Завършва растежа си за около 120-140 дни. Когато започне да омеква шийката на растенията и листата започнат да пожълтяват, той е готов за прибиране.

https://www.youtube.com/watch?v=Z8ujqzxhED4

Ако правилно организирате стопанството си, можете през втората година да използвате произведения от вас арпаджик за производство на лук, а в това време да си произведете друг за следващата година.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg