Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Сеитба и отглеждане на репички - правила и съвети (ВИДЕО)

10.10.2020 г.
16803
Засяването на ранни пролетни репички може да стане още през януари. За тях ниските температури не са страшни. Могат да издържат понижаване на температурата до –5, -6 градуса, ако е на открито. Но януарското засаждане на репичките трябва да се извърши в топъл парник, който е зареден с 30 см биотопливо или в полутопъл парник с 20 см биотопливо. За 1 парникова рамка са необходими не повече от 5-7 г семена.Ако ще се сее разпръснато почвата на разсадната леха трябва добре да се подравни и семената да се разпръснат възможно най-равномерно. След това се покриват с тънък слой почва или торопочвена смеска. При засяване на редове разстоянието между редовете трябва да бъде 10-12 см и дълбочина на реда 1,5-2 см. Семената поникват за няколко дни. Най-подходяща температура за поникване на репичките е 1-2 градуса. Ако успеете да спазите тази температура, още на 3-ия до 7-ия ден ще се покажат първите кълнове. За това през тези няколко дни парникът трябва да бъде добре покрит с рамка и рогозки. За да може топлината да се запази максимално.

След поникване обаче, за да се избегне изтегляне, рамката трябва да се отстрани. За да имате добра реколта, температурата трябва непрекъснато да се следи и да се поддържа в нормалните граници. До образуване на първия лист тя трябва да бъде 8-10 градуса, след което постепенно да се повиши до 16-18 градуса.

За репичките, както за повечето кореноплоди, получаването на много гъст посев може да се окаже фатално, защото растенията няма да успеят да оформят нормални кореноплоди. За това прореждането е наложително и то, докато не са развили повече от лист. При него растенията се оставят на 2 см едно от друго. Ако младите репички са по-изтеглени от липсата на достатъчна светлина или по-висока температура, те се подсипват със суха парникова почва. Парниците с мътни стъкла не дават добри резултати. Поставяйте рогозките привечер и ги махайте рано сутрин, за да не ограничавате достъпа на светлината.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg