Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Отглеждане на ранен разсад и опасността от лъжливо сечене (ВИДЕО)

10.10.2020 г.
10320
Сеченето е сериозно заболяване, което може да унищожи разсада напълно. Причинява се от различни почвени микроорганизми. Макар че от болестта страдат всички зеленчукови растения, по-чувствителни са краставиците, пиперът, зелето, доматите и репичките. При отглеждане на ранен разсад, когато времето е влажно и студено и парниците не може да се проветряват редовно, разсадът прераства и лесно заболява от сечене. В основата стъблото на младото растение омеква и загнива. Растението пада като отсечено.Болестта обхваща много съседни растения, които изсъхват и се образуват голи петна. “Лъжливото сечене” прилича на истинското, но при изскубване на болно растение се вижда, че под повредената част стъблото е свежо, а не поразено, както при истинското сечене. За предпазване на разсада голямо значение имат профилактичните мерки, които се свеждат преди всичко до обеззаразяване на почвата и правилна грижа за самия разсад.Семената трябва да се засяват на оптимална гъстота (по-рядко). Веднага след поникване парниците се държат по-дълго време отвити, без рогозки през деня. Парниковите стъкла  трябва да се поддържат чисти и се извършва редовно проветряване. Не се прекалява с поливането.

Още във фаза “кръстосване на разсада”, се прави едно пръскане с купроцин 0,3% . При поява на болестта поливките се преустановяват, а растенията се подсипват и се поливат с разтвори на следните препарати: фундазол 50 ВП 0,1% или топсин М 70 ВП 0,1% и ридомил плюс 48 ВП – 0,25% или пропланд 6-7 СЛ 0,25%. В зависимост от почвената влажност те се използват в доза 3-5 л на кв. м. Готовият за пикиране разсад трябва да бъде сравнително нисък с дебело стъбло и тъмнозелени листа. Ако се докосне с ръка, трябва да се усеща известно съпротивление, а след вдигането й растенията трябва да се изправят бързо. Изтегленият и изнежен разсад се познава по бледозеленият цвят, високо и тънко стъбло и сравнително големи междувъзлия.

Лъжливото сечене се предизвиква при високи температура на повърхността на почвата около стъблото и при нередовно поливане на разсада. Среща се по-често при откритите разсадни лехи и откритите посеви.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg