Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Забрана за глифозат. Опасен ли е глифозата?

24.11.2019 г.
16404
Всеки фермер трябва да бъде отговорен за земеделските практики, които прилага в своето стопанство. Затова е важно да се знае...въпреки всички реклами, въпреки всички агросеминари, подаръци и купони, които организират агрохимическите компании в България, че...препаратите на основата на глифозат са канцерогенни и убиват не само пчелите, но и земеделците и трактористите, които работят в стопанствата.

Глифозата е обявен от Световната здравна организация за "вероятно канцерогенен", а в САЩ и Европа вече има хиляди съдебни дела от страна на фермери, които са се разболяли от онколгични заболявания или са развили тумори след употребата на глифозат.

Не само фермерите трябва да прекратят употребата на глифозат, но и кметовете на села, както и БДЖ, които пръскат всяка пролет и лято - за да спестят косене на треви.

Австрия е първата държава в ЕС, която забрани употребата на глифозат през 2019-а година. Очаква се глифозата да бъде забранен в цяла Европа след 2024-а година, но силните лобита на основната корпорация - Bayer (която купи Monsanto), правят всичко възможно този процес да се забави.

Истината за No-Тill земеделието в България (АНАЛИЗ)

No till земеделието и риска от употребата на глифозат

No till е технология с нулеви обработки на почвата. Целта е запазване и/или възстановяване на почвеното плодородие. Почвата е жив организъм (или беше жив) и изключително важно в нея да се развиват, живеят и умират корени. Повърхността на почвата трябва бъде покрита от растения или растителни остатъци, за да я предпазват от атмосферните влияния и да послужат за източник на органична материя. Така неразделна част от технологията трябва да бъде използването на покривни (междинни) култури и в тази част от No till има много наука. Само че правилният избор на култура, точния момент на сеитба е много важен, защото в противен случай ще трябва да се използва глифозат за унищожаване на покривната култура.

В България No till технологията има основно икономически интерес. Не се прави No till по убеждение, а с цел оптимизиране на разходите - инвестиционни (заради по-малкия брой и видове селскостопански машини) и производствени (поради намалени разходи за самото производство), защото не се прилагат покривни култури поради няколко причини: цената е между 4 и 10 лв./кг при сеитбена норма 5 - 6 кг./дка става ясно какъв е разхода; времето на сеитба на тези култури обикновено е в момент на кампания и трудно може да се отделят хора и техника за изпълнение.

И така съвсем накратко до тук в No till технологията като по-лесно, по-евтино и по-сигурно преди сеитба или след сеитба при наличие на плевели или вегетираща покривна култура, използваме глифозат. Как го използваме?! Безконтролно и на завишени норми. Къде използваме глифозат?! На всички полета! И тук е мястото да кажа че още по-опасно е приложението му в конвенционалната технология, защото там в много по-голяма степен работният разтвор попада върху почвената повърхност. На всички полета, масово, безконтролно на завишени дози. И не само глифозат. 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • глифозат
  07.07.2019 г.
  5082
  Пръскането с канцерогенния хербицид глифозат наподобява историческото безумие с ДДТ
  Виж повече
 • Австрия преминава към забрана на пръскане с глифозат
  04.07.2019 г.
  10462
  Австрия преминава към забрана на пръскане с глифозат
  Виж повече
 • глифозат - земеделие бг
  20.05.2019 г.
  5057
  Може ли да се отглежда зърно без глифозат?
  Виж повече
 • земеделие без глифозат
  06.05.2019 г.
  3240
  МЗХГ бие отбой между пчелари и земеделци в казуса за канцерогенния глифозат
  Виж повече
 • глифозат
  04.05.2019 г.
  23117
  Онлайн регистър на земеделците пръскащи с глифозат искат пчелари
  Виж повече
 • глифозат - пръскане
  07.01.2019 г.
  24340
  Германски министър настоява за край на употребата на глифозат в земеделието
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg