Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Закон за събирането на трюфели. Какво ще култивира?

21.12.2020 г.
253
Къде в България има трюфели? Този въпрос си задават всички ентусиасти, които искат да изкарат пари от събирането на трюфели. Лесни ли са парите от трюфели? Не са лесни, защото трябва да имаш преди всичко търпение, след това аналитично мислене и подготвителна информация, подготовка за преходи в гористи месности, куче помагач и не малко доза късмет. Като цяло най-правилният подход към трюфелите е това да бъде хоби, даже игра, отколкото самоцел за лесни пари без работа.

В зависимост от вида, изкупната цена на едро на трюфелите варира между 80 и 1500 лв./кг. Това се отнася до най-разпространения черен летен трюфел, докато белия трюфел, който се търси от шикозни ресторанти в цяла Европа и Русия, може да стигне до цена от 5 000 EUR за килограм.

Едно от местата в България, където доказано има трюфели - са някои села около Угърчин, обл.Ловеч. Там климата и спецификите на горите и почвите са такива, че отговарят на всички изисквания за виреенето на трюфели.

Трюфели има в гористите местности на североизток от Угърчин, както и в горите на изток от селата Каленик и Орляне. Потвърдена информация за намерени количества трюфели има за гористи местности на запад над село Каленик ( в цялата бивша военна зона). Там растителноста е типичната за виреене на трюфели. Мястото е със силна популяция на глигани и диви животни.

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg