Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Тежка суша за есенната сеитба, язовирите пресъхнаха

18.10.2019 г.
118210
* на снимката язовир Студена ; на втората снимка - есенна сеитба до пресъхващия язовир Жребчево

Тежката суша притесни земеделците от цяла България. Влажност в почвата няма на дълбочина вече до 20 см. Въпреки това, заради напредването на времето, стопаните извършват есенната предсеитбена подготовка за сеитбата, която по правилно трябва да стартира най-късно сега.

Кампанията е съпътствана от много проблеми със земеделската техника. Заради голямата суша машините се чупят по-лесно, а на места не извършват обработката както трябва, тъй като в почвения слой от 10 до 30 см. вече има силно втърдяване на пръстта.


Най-сериозна е ситуацията със засушаването в южна България - област Пловдив, Пазараджик, Хасково, Бургас. Не по-добро е положението и в цяла северна България, където земеделците си спомниха за последната такава година през есента на 2012-а. Тогава обаче, за разлика от сега - валежите започнаха в началото на месец Октомври.

В България сериозен дъжд от агротехническо значение, не е валял от средата на месец Юли. Това са 3 месеца на абсолютна суша при необичайно високи за есента температури. 

През следващата седмица валежи със стопанско значение също не се прогнозират. Заради рекордната суша, дефицитът на влага ще забави началното развитие на засетите посеви с рапица, ечемик и пшеница.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • сервиз и части за трактори
  15.10.2019 г.
  6972
  Тайтън Машинъри с експресен сервиз и наличности от части заради сушата
  Виж повече
 • НАЗ
  30.09.2019 г.
  64232
  К. Костадинов, НАЗ: Изпращаме динамична и тежка стопанска година! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • суша пролет 2019
  02.04.2019 г.
  2396
  Сушата достигна до 17 см. дълбочина. Под риск е пшеницата и пролетната сеитба
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg