През 2019 ще спадне отглеждането на свине в ЕС

29.01.2019 г. Животновъдство 840 0
добави в любими

Данните на пазарни анализатори в селското стопанство, за това, че през 2019-а година отглеждането на прасета и производството на свинско месо ще спадне се подкрепят от нови данни, идващи от Полша. 

Общия брой на свинете ще намалее с около 4% през 2019 г. поради ниските цени на селскостопанските животни и нарастващите разходи за фураж, произтичащи от засушаването през 2018 г.

Производството на свине остава под натиска на африканската чума по свинете (АЧС), която продължава да се разпространява в източните и централните райони на Полша. До 31 октомври 2018 г. са съобщени нови 2961 случая на АЧС при диви свине и 213 случая при домашни прасета!

Производството на свинско месо през 2018 г. отчете увеличение с 4% в резултат на по-високо клане. През 2019 г. вносът на прасета от Дания, Германия и Нидерландия ще продължи да расте поради недостатъчното вътрешно производство.

В България, месопреработвателните предприятия също разчитат на сериозен внос главно от Дания, за производство на нискокачествените си продукти в ниския ценови клас. За производството на месни изделия и колбаси от високия ценови клас - производителите разчитат на родното производство, главно от собствени свинекомплекси.

 

Коментари: