Порожанов обяви, че има диалог с биопроизводителите, но не посочи за стратегия в сектора

добави в любими
Някои от политическите фигури в МЗХГ посочиха в коридорите на аграрното министерство, че протестът е свързан с кандидатурата на Албена Симеонова от Българска асоциация Биопродукти (БАБ), в листата на Демократична България за евроизборите, в която участват още Радан Кънев и Стефан Тафров

„Диалог с биопроизводителите има и винаги е имало. Случва се често да ми благодарят, но и да се сърдят. Когато има нарушения и те са установени аз не мога да си затворя очите“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод днешния протест на биопроизводители в  София, които първо се събраха пред сградата на МЗХГ, а след това тръгнаха на протест-шествие в центъра на Столицата. Общият брой на протестиращите в началото бе около 300 души, които впоследствие нарастнаха до около 500 човека. 

В прес-съобщение до медиите от земеделското министерство посочиха своята позиция във връзка с протеста на земеделците и го асоциираха главно с отнетият сертификат на компанията Кю Сертификейшън. Темата за национална стратегия в аграрната политика на България, касаеща биологичното производство и стимулирането на сектора, в условията на засилено пазарно търсене и общоевропейска конкуренция, не бе засегната.

Някои от политическите фигури в МЗХГ посочиха в коридорите на аграрното министерство, че протестът е свързан с кандидатурата на Албена Симеонова от Българска асоциация Биопродукти (БАБ), в листата на Демократична България за евроизборите, в която участват още Радан Кънев и Стефан Тафров. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Липсата на стратегия за развитието на биопроизводството доведе до протести

В случая с „Кю сертификейшън“ има отказ от издаване на ново разрешително на контролираща фирма, която трябва да следи биопроизводителите. „Ние не сме отнемали разрешителните. Те не бяха удължени заради неточности в изискуемата документация“, категоричен бе Порожанов.

Той изрази мнение, че е малко странно контролираните да защитават контролиращия. Министърът поясни, че контролиращите лица са били 17 на брой, като един от тях се е отказал сам през миналата година. На петима през последните месеци са изтекли годишните разрешителни. Трима от тях са получили удължаване с 6 месеца, а на две от контролиращите лица, сред които е и „Кю сертификейшън”, е постановен отказ. 

„Окончателно бяха установени 18 неотстранени несъответствия. Намерили сме основания за да не пресираме производителите и да не прекъсваме биологичния ангажимент, да представят договор до 30 април“, каза още той.  Според министър Порожанов, всеки има право да избере с кой да сключи договор, а въпросната фирма има право след шест месеца, ако е изрядна, да получи разрешение за опериране.  „Контролът, който извършваме е, за да гарантираме високо качество при биохраните“, каза още той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Площите за био земеделие в ЕС скачат с 25% за 5 години, но не и в България

Към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Още по време на първите приеми по мярката за биологично производство през 2015 г. и 2016 г., която е с бюджет от 300 млн. лева , той е бил надхвърлен с над 50 млн. лева. „Имаше искания отново да се отворят допълни приеми. Причината за това е, че броят на биопроизводителите нарастна значително. Към момента общият им брой е около 6500, а тези които заявяват плащания са близо 4000“, каза министърът на земеделието.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Анна Карова: Виждаме координирана и режисирана атака от държавните органи

Коментари: