НАЗ призоваха таваните на субсидиите по СЕПП да се избират от държавите членки

13.03.2019 г. 2 375 0
добави в любими
По време на срещата бе подписано общо изявление относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), като документът бе подкрепен от земеделски организации от шест страни

В рамките на проведената Пета среща на земеделските камари от Регион „Три морета“, която се проведе в София, от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) призоваха определянето на тавана на директните плащания да бъде оставен като възможност за избор на държавите членки.

По време на срещата бе подписано общо изявление относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), като документът бе подкрепен от земеделски организации от шест страни – България, Литва, Полша, Словакия, Чехия и Унгария. В нея се резюмира обединената позиция на всички тях относно въпросите, касаещи Многогодишната финансова рамка на ЕС, както и бъдещето на ОСП 2021-2027 г. В рамките на дискусията всяка организация представи своята позиция за бъдещето на Общата селскостопанска политика в навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще са през месец Май.

"Одобрението на регламентите за Общата селскостопанска политика след 2020 г. е малко вероятно да стане в мандата на този Европейски парламент. Но дори и да има забавяне в изготвянето им, това няма да забави плащанията към земеделския сектор",  заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на събитието на зърнопроизводителите. Той припомни, че България стартира още през 2017 г. дебат по инициатива на бранша за приоритетите и какво да съдържа ОСП.  Продължават разговорите да се запази бюджета за земеделие и през следващия програмен период. Направени са и първите стъпки за т.нар. външна конвергенция или сближаване на нивата на плащания между страните-членки. Конкретните финансови параметри ще са ясни след приемането на Многогодишната финансова рамка, което се очаква да стане до края на годината. 

Коментари: