Много тревожно е положението с есенниците в цяла Северозападна България

добави в любими
Сега вървят мероприятия по пролетното подхранване, след това застудяване и валежи, ще започват обследванията на посевите за неприятели, болести, за плевели и ще започнат другите агротехнически мероприятия и мероприятията по обработка на почвата за пролетници

Мариела Йорданова, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието за състоянието на посевите със зърнени култури в Северна България:

В Лудогорието положението не е драматично в никакъв случай. Състоянието на есенниците е добро. Имаше суша, разбира се, есента, но сега сме доста обнадеждени. Има посеви пшеница и ечемик в много добро състояние, рапиците тази година са по-добре от миналата година. Нямаме сведения за пропаднали площи, братили са посевите, с изключение на много късните посеви в средата на октомври, които не намериха влага или не се обработиха добре площите, за да се наредят, да браздят, но и в момента наблюдаваме братене. За рапиците положението е добро, за разлика от Добруджа, там има много пропаднали площи с рапица.

Много тревожно е положението с есенниците в цяла Северозападна България, защото те едва сега никнат, заради меката и топла зима и заради много сухата есен. Сега имаме тревога по отношение влагозапасеността, защото в долния слой няма достатъчно влага, нямахме валежи от сняг.

Сега вървят мероприятия по пролетното подхранване, след това застудяване и валежи, ще започват обследванията на посевите за неприятели, болести, за плевели и ще започнат другите агротехнически мероприятия и мероприятията по обработка на почвата за пролетници. Надяваме се да се подобри влагозапасеността в Лудогорието - Шуменско, Силистренско, част от Русенско и стискаме палци на колегите да се случат нещата така, че да наваксат посевите. Дано да няма много пропаднали площи в Централна, Северозападна България и в голяма част от Южна България. В Южна България може би Сливенско, Карнобатско… Ямболско има една идея по-добри посеви, но не са в най-доброто състояние есенниците в цялата страна. Ако има валежи в региона това ще е добре за посевите, но липсата на такива няма да повлияе на есенниците.

Валежите вече са необходими и са фактор, влагозапасеността е фактор за пролетниците. На този етап, опасност за есенниците в Лудогорието не виждаме. След предстоящото захлаждане и одъждяване, или дай Боже малко снежец да падне, следват изследванията на посевите в есенниците, за да се вземат мерки за хербицидно третиране и от там насетне вече да се предприемат действия за ранните пролетни култури. Някои вече ги засяха - грах, овес, пролетен ечемик... Тази седмица, някои колеги можаха да обработят площите и успяха да ги засеят, но и след предстоящото захлаждане да се случи - не е късно.

Коментари: