Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

John Deere с разочароващи очаквания за 2019, заради търговската война

30.11.2018 г.
2469

Американският производител на трактори, комбайни и земеделска техника - Deere&Co посочи, че очаква разочароващи резултати за 2019-а година, поради търговската война между САЩ и Китай. Deere&Co очакват спад в печалбите за фискалната 2019-а година след липсата на тримесечни прогнози за печалбата в резултат на търговска битка в САЩ с Китай, която понижи цените на суровините в САЩ и навреди на търсенето на селскостопанска техника.

Производителят на трактори John Deere, базиран в Илинойс, очаква нетен доход от около 3,6 милиарда долара през 2019 г. Това ще доведе до печалба от 11,10 долара на акция, в сравнение с оценката на независими анализатори от 11,47 долара, според данни на Rafinitiv.

Продажбите на агротехника при най-големия производител на трактори в света се очаква да нараснат с 7% на годишна база през 2019 г. в сравнение с 29% скок във фискалната 2018 г., която приключи на 28 октомври.

Все пак акциите на компанията се отварят на по-високи нива, тъй като инвеститорите приветстваха прогнозираните подобрения в брутните печалби, както и прогнозата за нарастване на продажбите на селскостопанска техника до 5% през следващата година в Северна Америка - най-големият пазар. В сравнение с продажбите от дилъри към фермери, междуфирмените продажби на нова агротехника са се увеличили с 10% през тази година, но това може да доведе до задържане на стокови наличности в дилърите през 2019-а, ако пазарът не покаже динамика.

Deere отчита коригирана печалба през четвъртото тримесечие до 28 октомври от $ 2,30 на акция, по-ниска от тази на Rafinitiv за 2,45 долара, тъй като ръстът на продажбите на трактори и оборудване намалява наполовина до 18% спрямо предходното тримесечие. Компанията е прогнозирала ръст на продажбите от 21% за тримесечието.

Забавянето е по-изразено извън САЩ и Канада, където валутният превод имаше негативен ефект от 7% върху продажбите през тримесечието. Продажбите на оборудване за селското стопанство и обурдване "зелена линия" са нараснали с 3% през тримесечието, в сравнение с 18% през третото тримесечие.

Американските земеделски производители, чиито доходи бяха подложени на обсада през последните четири години, на фона на глобалната война в пазара на зърното, тепърва щше зависят от взаимотношенията на САЩ с Китай, един от най-големите пазари за износ на селскостопански продукти от САЩ.

Борислав Борисов от Центъра за аграрно развитие коментира ситуацията:

Миналата година Китай внесе 32 милиона тона соя от САЩ. Но тази година страната не е купила нито една от американските култури, след като Пекин постави 25 процента тарифа върху вноса от САЩ през юли. Този ход е в отмъщение за американските мита върху китайски стоки, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Има нарастваща загриженост, че депресивните цени на зърното могат да предизвикат значителна промяна на площите през следващата година, което ще доведе до затруднено снабдяване, което на свой ред би могло да навреди на цените на други селскостопански стоки.

Deere&Co се надяваше, че по-голямото търсене на култури като царевица, пшеница и памук ще смекчи влиянието на търговската битка и ще увеличи паричните постъпления в САЩ през 2019 г., но най-вероятно вече е късно за такъв оптимизъм.

 

Източник: Agrosalon.BG

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg