ЕК очаква ръст в зърнената реколта и млечните продукти през 2019

20.04.2019 г.
3308
Доклад на Европейската комисия публикуван вчера, посочва, че се очаква производството на мляко в ЕС да нарасне с 0,7% през 2019 г., достигайки 167,3 млн. тона в сравнение с 166,4 млн. тона през 2018 г. Това увеличение трябва да бъде задоволено от устойчиво глобално търсене и не се очаква да доведе до спад на цените на млечните продукти. Сиренето е най-консумираният млечен продукт на пазара на ЕС и се очаква потреблението му да продължи да нараства леко през 2019 г., като се покачва с 0,5%. Извън ЕС се очаква износът на сирене да нарасне с 1% през 2019 г., допринасяйки за увеличението на производството с 0,8% - достигайки 10,705 млн. тон, при сравнителни  10,624 млн. тона през 2018 г.

През 2019/20 се очаква производството на зърнени култури в ЕС да се възстанови от предишната реколта, която беше силно засегната от неблагоприятните климатични условия, особено в страните от северна и западна Европа. Предвижда се общия обем на реколтирано зърно да бъде 307,5 ​​милиона тона в сравнение с 290,5 милиона тона през 2018/19. Очаква се леко нарастване на общата площ на зърнените култури в ЕС спрямо миналия сезон, достигайки 55,8 млн. хектара през 2019 г. в сравнение с 55,1 млн. хектара през 2018 г., което е все още е с 1% под петгодишната средна стойност.

Лятната суша от миналата година доведе до увеличаване на производството на говеждо месо през 2018 г. поради недостига на храна и ранно клане на крави. Това също е довело до намаление на стадата с крави с 1,3% се отчита още в доклада на ЕК. През 2019 г. се очаква производството на говеждо месо да спадне до 8,1 милиона тона през 2019 г., от 8,2 милиона тона през 2018 г. Потреблението на говеждо месо в ЕС също ще намалее през 2019 г. от 11 kg на 10,8 kg на глава от населението (тегло на дребно), главно поради по-ниското предлагане и увеличаващият се брой на хората, които спират да ядат месо - вегетарианци и вегани.

През 2018 г. производството на птиче месо е нараснало с близо 5% поради благоприятните международни условия и по-високите цени. Въпреки това през 2019 г. растежът на производството ще бъде по-умерен, прогнозира се на 2%, поради корекцията на цените. Що се отнася до свинското месо, през 2019 г. цените се покачват, а предлагането се свива. Освен това перспективите за износ се подобряват, особено по отношение на Китай.

Производството на овче и козе месо в ЕС намалява през 2018 г. с 1%, което се оценява на 915 000 тона. Очаква се да намалее още през 2019 г. с 1% и да достигне спад до 906 000 тона.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg