Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

EK: С 2.1% се покачва изкупната цена на кравето мляко в България за година

07.04.2021 г.
11134
С 2.1% се покачва у нас изкупната цена на кравето мляко за година. Това показва доклад на Европейската комисия, публикуван вчера.

България е сред 10-те страни членки на ЕС, където цената на суровото краве мляко не спада през последните 12 месеца. Най-много се е понижила цената на кравето мялко в Словения, Словакия и Естония (-4,8%), а най-голямо поскъпване на годишна база (+6,7%) се отчита в Ирландия и Швеция (+5,4%).

Средната изкупна цена на кравето мляко, която отчита Европейската комисия за България е 32.7 EUR за 100 кг. сурово мляко. Броят на млечните крави в България според справка на АгроКлуб е малко над 216 000 глави.

АгроКлуб припомня, че Нормативната уредба (Наредба № 1 от 28.01.2015 г.) позволява на организациите на млекопроизводители или на техните асоциации да договарят съвместно с даден изкупвач на сурово мляко условията на договорите, включително цената, за част или за цялото количество мляко на своите членове. През 2019 бяха подадени 1 256 заявления от изкупвачи за регистриране на близо 7 857 договори/анекси за изкупуване на мляко. Договорите са разгледани, като при установени несъответствия с приложимата наредба са изпратени уведомителни писма до изкупвачите и до производителите на мляко за отстраняване на нередовности. В периода 01.04.2019 г. - 31 март 2020 г., чрез риск анализ, са назначени общо 334 проверки на място, от които 110 за първи изкупвачи и 224 за производители на сурово мляко.

През май 2020 г. ДФ „Земеделие“ предостави нова електронна услуга, от която се възползват първите изкупвачи на сурово мляко - вписване на договори в регистъра на сключените договори за доставка на сурово мляко в ИСАК, както и подаване на заявление за регистриране по електронен път. Това става в специално разработена секция в Системата за електронни услуги на ДФЗ. Предвижда се изцяло преминаване към електронен прием на заявления за регистрация на договори/анекси/уведомления за прекратяване на договорни отношения, което ще позволи да се избегне налагането на административни нарушения за закъснения при регистриране, както и за облекчаване на административните процедури.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg