Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

EFSA предупреждава за нова вълна на птичи грип. Има ли риск за мутация с Covid19?

03.10.2020 г.
7246
Държавите от ЕС се приканват да засилят мерките за наблюдение и биосигурност, за да се предпазят от възможни нови огнища на инфлуенца по птиците (птичи грип) до края на тази година.

Предупреждението проследява настоящи огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) сред диви и домашни птици в Западна Русия и Казахстан през последните няколко месеца. Този регион е известен есенен миграционен път за диви водни птици, насочени към Европа.

Северна и Източна Европа, вкл.България (най-вече Североизточна в региона на Добрич и Варна) вероятно ще бъдат най-уязвими от нови огнища, като се има предвид миналият опит. Когато HPAI беше открит в същия район на Русия през лятото на 2005 и 2016 г., в Северна и Източна Европа последваха епидемии. Ако моделът се повтори тази година, HPAI се очаква да пристигне в същите райони на Европа през есента или зимата. Възможно е и последващо разпространение в страни от Южна и Западна Европа.

Сигналът е включен в последната актуализация за инфлуенцата по птиците в Европа и извън нея. Новият доклад - съставен от EFSA, Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и референтната лаборатория на Европейския съюз за инфлуенца по птиците - обхваща периода май до август 2020 г.

Докладът препоръчва на държавите от ЕС, в съответствие със законодателството на ЕС за намаляване на риска и системи за ранно откриване на HPAI да предприемат следното:
  • Вземете мерки за незабавно откриване на предполагаеми случаи на HPAI и увеличете мерките за биосигурност в птицефермите.
  • Предупреждавайте ветеринарните органи и органите по здравеопазване на дивите животни за вероятния риск от въвеждане на HPAI и ги приканвайте да извършват наблюдение и своевременно тестване на мъртви или болни диви птици.
  • Разпространението на вируса вероятно ще бъде предизвикано от внезапно и трайно понижаване на температурите в централна Русия и Казахстан. Няколко проучвания показват, че студените метеорологични условия са довели до бързото разширяване на вируса HPAI на запад от заразени мигриращи птици по време на вълните 2005-2006 и 2016-2017.

Рискът от предаване на вируси на птичи грип сред широката общественост в Европа остава много нисък, но все пак реален. За да се сведе до минимум рискът от предаване на хората, трябва да не докосват мъртви птици, без да се носят подходящи лични предпазни средства.

Научните среди все още не могат да кажат категорично какви ще са последствията от евентуално съчетание на птичи грип H5N1 или H5N8 с Covid19.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg