Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

EFSA отчете увеличено съдържание на пестициди в ягоди, зеле, грозде и свинско

19.04.2021 г.
9202
Вече е достъпен последният доклад за остатъците от пестициди в храните в Европейския съюз, който дава моментна картина на нивата на остатъци от пестициди, намерени в кошница с широко консумирани продукти на територията на ЕС.

Анализирани са общо 96 302 проби, 96,1% от които попадат в рамките на законово разрешените нива. За подгрупата от 12 579 проби, анализирани като част от координираната от ЕС програма за контрол (EUCP), 98% са били в законовите граници.

EUCP анализира случайно събрани проби от 12 хранителни продукта - ябълки, зеле, зелена салата, праскови, спанак, ягоди, домати, овесени зърна, ечемичено зърно, вино (червено и бяло), краве мляко и свински мазнини. От тези анализирани проби:

Установено е, че 6 674 или 53% са без количествено измерими нива на остатъци.
5664 или 45% съдържат един или повече остатъци в концентрации под или равни на разрешените нива.
241 или 2% съдържат остатъци, надвишаващи законовия максимум, от които 1% водят до съдебни искове.
Координираната програма обхваща подобни кошници с продукти на тригодишна ротация, което означава, че могат да се идентифицират възходящи или низходящи тенденции за конкретни стоки. Така че в сравнение с 2016 г. процентът на превишение е спаднал за праскови (от 1,9% до 1,5%), маруля (2,4% до 1,8%), ябълки (2,7% до 2,1%) и домати (2,6% до 1,7%).

Превишенията са се увеличили за ягоди (1,8% до 3,3%), глави зеле (1,1% до 1,9%), винено грозде (0,4% до 0,9%) и свински мазнини (0,1% до 0,3%). Както и през 2016 г., не са открити превишения в кравето мляко.

Резултатите от координираната програма са достъпни на уебсайта на EFSA като достъпни диаграми и графики, което прави данните по-достъпни за неспециалисти.

Освен хармонизираните, сравними данни, събрани по координираната програма, годишният доклад на EFSA включва и данни, събрани като част от националните контролни дейности, извършвани от отделни държави-членки на ЕС, Норвегия и Исландия.

Националните програми за контрол са базирани на риска, насочени към продукти, които е вероятно да съдържат остатъци от пестициди или за които са установени законови нарушения през предходни години. Тези програми дават важна информация на мениджърите на риска, но - за разлика от данните от EUCP - те не предоставят статистически представителна картина на нивата на остатъци, които би се очаквало да се намерят в храната по рафтовете в магазините в цяла Европа.

EFSA извърши оценка на хранителния риск като част от анализа на резултатите. Това предполага, че хранителните стоки, анализирани през 2019 г., е малко вероятно да създават опасения за здравето на потребителите. Предлагат се обаче редица препоръки за повишаване на ефективността на европейските системи за контрол, като по този начин продължават да гарантират високо ниво на защита на потребителите.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg