Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

EFSA отчете стероиди и забранени вещества в продажбите на месо в ЕС

Данните за наличието на остатъци от ветеринарни лекарства и замърсители при животните и храните от животински произход показват високи нива на съответствие с нивата на безопасност, определени от Европейския съюз, според последния доклад на EFSA. Докладът обобщава данните от мониторинга, събрани през 2019 г.

Общо 671 642 проби са докладвани от държавите-членки, както и от Исландия и Норвегия. Процентът на пробите, които надвишават максималните нива, е 0,32%. Тази цифра е в рамките на 0,25% -0,37%, отчетени през предходните 10 години.

В сравнение с предходните две години несъответствието леко се е увеличило за антитиреоидни агенти и стероиди и леко е намаляло за лактони на резорцилова киселина, забранени вещества, антибактериални, антикокцидиални вещества и оцветители.

Най-много опасни вещества има в свинското месо, следвано от месото при угояването на бройлери, както и заешкото.

В доклада на EFSA се посочва, че за България има само 1 проба от ферма за говеждо месо, в която е установено превишение на нормите на остатъчни вещества.

По отношение на химическите елементи (включително металите) несъответствието е по-високо от 2018 г., но по-ниско от 2017 г.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg