Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

EFSA: Няма доказателства, че храната е източник или път на предаване на коронавирус

11.03.2020 г.
8248
Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) публикува становище, че  следи отблизо ситуацията с разпространението на коронавируса (COVID-19), което засяга голям брой страни по целия свят и понастоящем няма доказателства, че храната е вероятен източник или път на предаване на вируса.

Главният учен от EFSA, Марта Хугас, заяви: „Опитът от предишни огнища на коронавируси, като SARS-CoV и MERS-CoV показват, че те не се предават чрез консумация на храна. В момента няма данни, които да подсказват, че коронавирусът е различен в това отношение".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) съобщи, че макар животните в Китай да са вероятният източник на първоначалната инфекция, вирусът се разпространява от човек на човек - главно дихателни капчици, които хората кихат, кашлят или издишват. Учените и властите по целия свят наблюдават разпространението на вируса и не е имало съобщения за предаване чрез храна.

От Европейската комисия посочват, че няма съобщени случаи за предаване на COVID-19 чрез храната. Поради това няма и доказателства за това, че хранителни продукти, внасяни в Европейския съюз в съответствие с приложимите за вноса от Китай разпоредби за здравето на животните и общественото здраве, представляват риск за здравето на гражданите на ЕС във връзка с COVID-19.

Освен това, поради ветеринарно-санитарната обстановка в Китай само малко продукти от животински произход са разрешени за внос в ЕС от Китай и то само при положение, че отговарят на строгите санитарни изисквания и са били подложени на контрол, посочват от Европейската комисия. 

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG

 
Коментари 0

Коментари:

 • цени на мляко и зърно се сринаха заради пандемията от коронавирус
  28.02.2020 г.
  9020
  Международните цени на мляко и зърно се сринаха заради пандемията от коронавирус
  Виж повече
 • Винария 2020
  19.02.2020 г.
  8977
  Красимир Коев: Коронавирусът ни попречи да удвоим износа на вино за Китай!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg