Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

EFSA мълчи за разпространението на АЧС в България

Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) мълчи за разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС) в България.

Проверка на АгроКлуб в официалния сайт на организацията - efsa.europa.eu , показва, че липсва каквато и да е информация за разпространението на заразата. По абсолютно същия начин EFSA мълча и предходните години при разпространението на заразите от Син език и нодуларен дерматид, които покосиха значителна част от животновъдството в България.

При случаи на зарази по животни или растения в старите страни членки на ЕС, европейската ресорна служба веднага прави обширни публикации и научни становища, които веднага служат като отправна точка за стартиране на процедури по реализацията на финансови компенсации, обикновено в размер на стотици милиони EUR. Сега обаче, когато България, уж "пълноправен" член на ЕС изпитва една от най-сериозните кризи в животновъдството, европейската служба мълчи и неглижира усилията на българските власти.

Тишината в ефира на EFSA едва ли е случайна и напълно съвпада с определени търговски интереси в особено големи размери, подплатени от силно лоби и активирани специални средства за постигане на заложени от големите и стари страни членки цели в сферата на пазарите на агро стоки. От друга страна може да се тълкува и като отказ за финансови компенсации или поне сигнал за минимални такива.

Мълчание в ефира регистрираме не само при EFSA, но и при българският им "Контактен център" - EFSA България, в чиито официален сайт също няма нито 1 актуална публикация за разпространението на АЧС.

Изводите оставяме на всеки от вас - свободата е дадена, за да си определиш пътя. И ако стигнеш до задънена улица, не да обвиняваш, а да погледнеш собствените си (без)действия.

EFSA България
© 2019 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • заразени фуражи
  26.07.2019 г.
  28754
  АЧС е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи
  Виж повече
 • Министър Танева за АЧС
  25.07.2019 г.
  3535
  Министър Танева за АЧС - засегнати ферми, компенсации и бъдещи действия (ВИДЕО)
  Виж повече
 • източнобалканска порода свине
  23.07.2019 г.
  13203
  АЧС ще убие източнобалканската порода свине (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • АЧС - свинекомплекс Николово
  22.07.2019 г.
  1678
  Около 5 дни ще отнеме умъртвяването на 17 000 прасета във фермата на Лаудис край Русе
  Виж повече
 • африканска чума
  17.07.2019 г.
  3285
  С всеки час се увеличават новите огнища на африканска чума
  Виж повече
 • АЧС
  17.07.2019 г.
  2704
  Властите включват всички методи за защита на свинекомплексите от АЧС
  Виж повече
 • африканска чума по свинете
  16.07.2019 г.
  3144
  Разпространението на африканска чума е извън контрол
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg