Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

COPA COGECA: ЕK да гарантира безпроблемната работа на селското стопанство!

23.03.2020 г.
8181
Организацията на земеделските производители в Европейския съюз COPA-COGECA призова Европейската комисия да гарантира безпроблемното функциониране на селскостопанското производство - включително паричния поток - с оглед на по-нататъшните ограничения, които се очаква да бъдат приети през следващите седмици, за да се спре разпространението на новата пандемия на коронавирус.

Въпреки трудните условия, произтичащи от разпространението на COVID-19, досега фермерите успяваха да поддържат доставките на храна за гражданите в ЕС, се посочва в съвместно писмо, изпратено до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен от COPA-COGECA и Европейската асоциация на младите фермери (CEJA).

Въпреки това, извънредната ситуация в резултат на разпространението на вируса, има бърз и отрицателен нокаут ефект върху селското и горското стопанство в краткосрочен и дългосрочен план, предупреждава писмото.

Коронавирусът има „драматични последици в най-засегнатите селски райони на ЕС“, се казва в писмото, като се предупреждава за настъпващи рискове относно ежедневната доставка на храна, тъй като и европейският, и международният пазар са застрашени поради ограниченията за пътуване, пише Euractive.com.

Земеделските производители призовават Комисията да гарантира, че пазарите на селското стопанство и храните на ЕС ще продължат да функционират безпроблемно на фона на допълнителни ограничения, които вероятно ще бъдат приети от националните правителства през следващите седмици.

„Всички мерки, които могат да защитят и гарантират функционирането на селскостопанската дейност и нейния паричен поток, трябва да бъдат въведени“, се казва в писмото.

Като взема предвид изключителните обстоятелства, организацията на земеделските производители предлага на Комисията да подкрепи селскостопанския сектор, като използва ресурси, които са извън предварително приетия бюджет за селско стопанство.

Земеделските стопани приветстват оценката на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), която не намери доказателства, че храната е източник или път, по който се предава вирусът.


© 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

Коментари:

 • зеленчуци
  21.03.2020 г.
  8605
  Градинари: В условията на COVID-19, държавата трябва да ни подкрепи!
  Виж повече
 • селско стопанство
  20.03.2020 г.
  9865
  Николай Вълканов: Агросекторът да се обяви за критичен за националната сигурност!
  Виж повече
 • Януш Войчеховски
  19.03.2020 г.
  8537
  Януш Войчеховски: Да подкрепим фермерите, ХВП и търговците в условията на COVID-19!
  Виж повече
 • COVID19
  19.03.2020 г.
  10453
  Фермерство в условията на COVID-19: Как работят животновъдите и земеделците?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg