Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

BAYER загуби делото на фермер натровен с глифозат. Предлага 11 млрд. USD компенсации в САЩ

22.10.2020 г.
9818
Дивизията на Bayer -  Monsanto, загуби на последна инстанция съдебната битка, в която производителят на химически култури е подведен под отговорност за вдишване на капки глифозат от земеделски производител във Франция.

Monsanto се опитваше да отмени решение на апелативен съд през 2019 г., което установи, че информацията за безопасност на продуктите на компанията е била недостатъчна по отношение на инцидента с фермера Пол Франсоа.
Върховният съд на Франция отхвърли последната жалба на Монсанто в решение, публикувано в сряда, отваряйки пътя на друг съд да вземе решение за това какви щети трябва да бъдат присъдени на фермера.

Антипестицидната група Generations Futures, която подкрепи Франсоа по неговото съдебно дело, заяви, че приветства „това историческо решение, в което мултинационална агрохимическа компания е най-накрая отговорен за вредата, причинена на този смел фермер“

Преди това Франсоа е поискал обезщетение за около 1 милион евро (1,2 милиона долара).

Bayer, която придоби Monsanto за 63 милиарда долара през 2018 г., е изправена пред вълна от съдебни дела в Съединените щати заради твърденията, че базираният на глифозат тотален хербицид Roundup на Monsanto причинява рак.

Bayer, който твърди, че Roundup бил безопасен, се опитва да уреди колективните съдебни дела с американските фермери като им изплати общо 11 милиарда долара компенсации за да се откажат да съдят Bayer .

Припомняме, че в България средно годишно от натравяне с препарати на основата на глифозат, умират между 10 и 15 зърнопроизводители, вкл. сравнително млади. Некролозите им са поставени и могат да бъдат видени на входа на търговски бази в агро сектора, както и в селата, където са работили. Екипът на АгроКлуб има снимки, но заради чувствителността към темата и уважение към роднините на починалите, спестяваме да ги публикуваме.

© 2020 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg