Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Astanor набра 325 млн.$, за инвестиции в аграрни старт-ъп компании

20.11.2020 г.
8375
Astanor Ventures, поддръжник на германските вертикални ферми InFarm и френския развъдник Ynsect, заяви, че е набрал фонд в размер на 325 милиона долара за инвестиране в стартъп компании в агробизнеса с устойчиви храни, селскостопански решения и океански технологии.

Фондът ще подкрепи предприятия, които се стремят да направят доставките на храни по-устойчиви, като същевременно намалят въздействието на селското стопанство върху околната среда - уязвимости, които според Astanor са били изложени на допълнителен риск от пандемията на коронавируса.

„Никога не е било по-ясно, че има пряка връзка между храната, която ядем, и околната среда, в която живеем“, каза Ерик Арчамбо, съосновател и партньор на Astanor Ventures.

„Когато една част от екосистемата, която свързва фермери, потребители, добитък, реки, морета, почва, растения и въздух се повреди, всички части страдат.“


Всички инвестиции ще подкрепят Целите на ООН за устойчиво развитие, приети от международната общност през 2015 г. за борба с бедността, опазване на околната среда и осигуряване на просперитет за всички до 2030 г.

Astanor посочва данни, че селското стопанство генерира една трета от всички парникови газове и консумира 70% от прясната вода в света, докато 40% от произведената храна отива на отпадъци или никога не я предлага на пазара.

Archambeau и съоснователят Джордж Коелю преди това стартираха фонд за рисков капитал Balderton Capital и бяха, наред с други, едни от ранните инвеститори в услугата за стрийминг на музика Spotify.

От основаването си през 2017 г. Astanor инвестира в повече от 20 европейски и американски стартиращи компании - беше водещ инвеститор във френското предприятие за отглеждане на насекоми Ynsect и наскоро подкрепи стартиращото в Берлин градско земеделие InFarm.

Към днешна дата европейските фондове за рисков капитал са събрали 5,9 милиарда евро (7 милиарда долара). Това прави 2020 година вече рекордна, надминавайки предишния рекорд от 5,5 милиарда евро през 2018 г., според стартиращия тракер Dealroom.co.

© АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg