Албена Симеонова: Безпрецедентни законови промени застрашават биопроизводството (ВИДЕО)

26.02.2019 г. Аграрна политика 4 607 1
добави в любими
АгроКлуб ви представя пълно видео от конференцията за биоземеделие, която се проведе преди дни в Пловдив под надслов "Биологичното земеделие в България - отново на кръстопът".

Албена Симеонова, председател на Българска асоциация биопродукти (БАБ):

"Дано да не го казвам за последно, защото както е тръгнало няма да има такава асоциация, защото просто няма да има биопроизводители! За радост на големите зърнопроизводители…!"

Кои сме ние, едно малко представяне на нашата асоциация:

Първата Асоциация Биопродукти беше учредена преди 9 години, в края на 2019 година  ще станем на 10 години. Бяхме 25, сега сме много - повече от 500, с под-изпълнители. Произвеждаме почти всички характерни продукти.

Кои са целите ни?

Ние се създадохме в неволята си и продължаваме да съществуваме по тази причина, за да си помагаме един на друг.

Биоземеделието е важен приоритет, казват ръководството на Министерството на земеделието, Европейската комисия, Комисията по земеделие в парламента, изобщо на всички политически нива.

Десет години тази тенденция вървеше нагоре - много биопроизводители, много желаещи да се занимават с биологично производство, наистина устойчив растеж, независимо от това, че националният план за развитие на биологичното производство до 2013 година ние трябваше да сме 8%. В момента, вървим някъде около 5%. Какво се случи обаче последните 3 години? 2015г. - 6173; 2016г. - 7262; 2017г. - 6822, 500 души по-малко на фона на онова, което се случва в Германия, в Холандия, във Франция, дори в Унгария. В тези страни непрекъснато расте броя на биологичните производители, а в България намалява.

Министерство на земеделието и храните промени политиката си към биосектора и въведе все по-засилващи се рестриктивни мерки към българските биопроизводители. Под претекст за засягане на контрола на биопроизводството, през последните месеци бяха приети промените в нормативната база - прословутата Наредба № 5. Въвеждат се изисквания и се предвиждат санкции напълно несъответстващи на Европейските норми и практики. Създава се непосилно финансово бреме за фермерите, които преминават към биологичен начин на производство с изискването за вземане на пестицидни проби и извършване на анализи от всички парцели и култури. Нещо, което не се изисква и не се практикува в нито една друга Европейска страна.

Предвижда се отнемането на сертификат на оператора за цялото стопанство при наличието на минимално количество неразрешени вещества, в която и да е партида от продуктите на този, който е произвел нещо, което не се изисква и не се практикува. Няма го и в Европейските регламенти.

Ако аз произвеждам няколко сорта грозде и някой недобросъвестно напръска кабернето ми, ще ми отнемат сертификата и за останалите 4 сорта. Не искам да споменавам какво се случва с колегите, които произвеждат зеленчуци, които се занимават с билки и тези, които имат няколко култури, няколко продукта, да не говоря за десетки такива.

Освен отнемането на сертификата за биопроизводство, са въведени и сериозни финансови санкции за биопроизводители при наличието на неразрешени вещества. Не е предвидена процедура за разследване, защото това, че ти задължително си виновен, явно няма да имаш възможност да докажеш, че не си ти и че не е вината в теб, ако е така.

Съвкупността от направените промени в нормативните актове създава прецедент в целия Европейски съюз. Въвеждат се рестриктивни мерки именно към хората, които произвеждат и пускат на пазара здравословни продукти; които пазят природата, биоразнообразието; които създават работни места в изостанали планински, в селски райони и това сме ние - хората, които живеем на село със семействата си.

С приетите промени, в законодателството се застрашава един сектор от независими производители, които искат единствено да работят по правилата и регламентите на Европейската общност. Именно биопроизводството е секторът, който отговаря до най-голяма степен на целите, които си поставя Общата селскостопанска политика.

Когато тук беше срещата на високо равнище, по време на българското председателство, комисарят Хоган каза: “Парите трябва да отидат за тези, които създават блага. Тези, които пазят околната среда, опазват човешкото здраве и създават работни места”. Кой е по-голям природозащитник и пазител на човешкото здраве, освен биопроизводителя?!

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО, БЕЗ МОНТАЖ:

Писмо, в което са описани всички тези проблеми - опасности, рискове, негативни последствия за био сектора, политически приетите промени в Наредбата, сме изпратили и до министър-председателя, и до министър Порожанов, и до председател на Комисията по земеделие, в Европейската комисия и в Европейския парламент - Комисията по земеделие. Нашата асоциация е член на международната федерация на биоземеделските движения IFOAM EU, където членуват повече от 150 организации. Обърнали сме се към тях, но според мен по-важно е онова, което ще се случи между нас и тази част от Министерството на земеделието и храните, от която зависи тази Наредба да добие човешки вид. Аз мисля, че в лицето на г-н Карабельов, ние просто трябва да седнем на масата на преговорите и да си поприказваме, защото трябва да ни чуят. Сигурна съм, че има начин. Абсолютно сме убедени, че и те нямат вина, защото ние сами си създаваме проблемите. Едната асоциация изпратила писмо до Европейската комисия, да се оплаче от другата, която купува пчелен мед, че еди кои си са разбойници… След това, заместник-министър Кръстева, която е абсолютно наш доброжелател, отива да обяснява защо сме такива, връща се и последва същото писмо от атакуваната асоциация. Просто, ние сами си създаваме тези проблеми. Пчелни семейства, регистрирани като биологични - 90 празни коша, 2 пълни, с пълна, изрядна документация, но все пак това е наистина работа и на Министерството на земеделието… на контрола, който вие упражнявате. Многократно от Франция пишат писмо: Твърде много са вашите сертифициращи организации… Но така или иначе, ние сме член на ЕС и не можем да забраним тези асоциации да работят. Онова, което вие правите с тази Наредба - унищожавате тези като мен, като Веселина, като Благовеста. Благодаря! Ако не бяхте вие, нямаше да можем да направим тази конференция. Те в момента регистрират, раздават брошури, виждате какво правят и едновременно с това звънят по телефоните да видят какво се случва с тяхното стопанство. Ние сме тези хора, които произвеждаме, искаме да произвеждаме, нашият продукт се харесва в Европа, харесва се в света, доказали сме се като такива и не искаме бизнесът ни да премине или в сивата ни икономика, или в онази част, която се нарича “конвенционална”. Произвеждаме буквално всичко и наистина сме много, и искаме да продължаваме да произвеждаме биологични продукти. Просто не ни унищожавайте и не ни убивайте.

Коментари: 1

SA Super Agri
Здравейте! Бих искал да попитам ще качите ли и втора част на видеото! Сърдечно благодарим за записите, които правите и публикувате, тъй като по този начин запознавате цялата си аудитория с дадено събитие, в това число и хората, които не са могли да присъстват!