Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

23% от общия размер на печалбите в търговията с агро продукти отиват при фермерите

04.10.2021 г.
10974
Европейският и икономически социален комитет гласува становищата, които ще бъдат преведени на всичките 27 езика на европейският съюз, които пряко касаят българските фермери. Това са: Преразглеждане директивата за нелоялните търговски практики в светлината на новите реалности, които се случиха след настъпването на епидемията от Ковид 19. Това е директива приета 2018-та година, като е даден срок до края на годината да бъде заложено по някакъв начин в националните законодателства. Испания, Германия и Италия са направили доста по-решителни стъпки в тяхното законодателство, имплементирайки европейската директива, за да могат наистина да пресекат нелоялните търговски практики, като по този начин да подпомогнат пряко фермерите. Това е най-висшестоящото законодателство в Европейският съюз и то трябва да бъде наложено на всички държави членки, като се приложи в тяхното законодателство.

Към 2015-та година всъщност само 23% от разпределението на печалбата отива при фермерите. Ако от цялата хранителна верига имаме 100% някаква печалба, само по-малко от ¼ ще отиде при фермера, който е производителя.

В тази директива се третират нелоялните търговски практики. Има ясно определение какво са нелоялни търговски практики. И в западноевропейските държави, където големите търговски вериги са отдавна установени, браншовите организации се борят отдавна, за да могат да се премахнат някои организации, като например: купуването под себестойност.

Директивата съществува от три години. Това е ревизия на тази директива. Другото нещо, което бе гласувано в пленарна зала беше стратегията за биологичното производство. Европейската комисия в светлината на зелената сделка и на стратегията от фермата до трапезата си поставя амбициозни цели за 2030-та година - общата площ, която се произвежда органично в рамките на европейският съюз да бъде 25% - цялата обработваема площ. Това е нова цел в светлината на “Зелената сделка”. Има 7 стъпки, които са в тази стратегия, как ще се подпомага маркетинга, но след като излезе официалният документ може да го коментираме в детайли. Беше гласувано вчера, защото има нужда все пак от ревизия и на тези модели и механизми, които са действали до този етап в биологичното производство.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg