Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

50 млн. лева от парите за биопроизводство са усвоени от фалшиви биофермери

12.11.2019 г.
81624
50 млн. лева или 30% от парите за биологично производство по мярка 11 на Програмата за развитие на селските райони са усвоени от нереални биофермери. Темата коментира пред БНР Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти. Проверка на Министерство на земеделието е открила присъствие на фалшиви биофермери, които освен това са ползвали и средства за растителна защита, забранени дори в конвенционалното земеделие. В същото време тези фермери са получавали субсидии за биопроизводство. Става въпрос за 18 направени проверки, при 11 от които има наличие на неразрешени препарати.

Албена Симеонова посочи, че от дълго време БАБ подава сигнали за подобни нередности, но проверки за инициирани чак през последната година. „Мисля че последните пет години подаваме такива сигнали. Вярното е, че новото ръководство на Министерството на земеделието обърна внимание на нашите сигнали. Сигналите бяха много просто зададени от нас. Култури, които много трудно се гледат по биологичен начин – рапица, кориандър, пшеница - става въпрос за десетки хиляди декари“, каза Албена Симеонова.

Според председателя на Биоасоциацията нарушенията са ставали със знанието на контролиращите лица: „Това няма как да се случи без знанието на контролиращите лица. Защото аз имам сертифицираща организация, която идва на полетата ми и много добре знае аз какво произвеждам, какъв е добивът ми. Те ми издават сертификата, с него аз продавам продукцията. Прави ми се анализ на почвата, на стъблата, на листата…”. 

Албена Симеонова е категорична, че “Министерството на земеделието трябва да направи всичко възможно да отнеме акредитациите на тези контролиращи лица, които са си позволили да дадат сертификати на тези фирми. Добивът на тези фирми е 0 и това е черно на бяло видимо на сайта на МЗХГ”.

В края на месец ноември предстои одит на Европейската комисия заради оповестените нарушения по мярката за биологично производство.


© 2019 АгроКлуб - Agroclub.BG

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • биопроизводство
  07.05.2019 г.
  9734
  Албена Симеонова: Консултативния съвет за био производство стартира с добри цели (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • биопроизводство в криза - протест пред МЗХГ
  05.04.2019 г.
  5488
  Липсата на стратегия за развитието на биопроизводството доведе до протести
  Виж повече
 • Албена Симеонова
  26.02.2019 г.
  6690
  Албена Симеонова: Безпрецедентни законови промени застрашават биопроизводството (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg