Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Масовата жътва на пшеница ще започне в началото на юли

09.06.2020 г.
8763
Около 15-ти юни се очаква за започне жътвата на ечемик в южните райони на страната. Масовата жътва на пшеница предстои в началото на месец юли. Това съобщи пред АгроКлуб Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Националното откриване на жътвената кампания, което се организира от НАЗ, както и инициатива “Хляб на мира” ще се проведат на 3-ти юли в района на Пазарджик.

Очакванията на зърнопроизводителите тази година са за 30% по-ниски добиви при есенните култури вследствие на сушата, съобщи Костадинов. 

По отношение на очакваните средни добиви, зърнопроизводителят каза: “Картината е доста пъстра. По справката, която са ми изпратили от 20 регионални организации, очакванията са средно от 50 кг./дка до 370-400 кг./дка при пшеницата. Към момента говорим за среден добив за страната около 360-370 кг./дка.”

В момента все още се подават заявления за пропаднали площи, които се обследват и до края на седмицата се очаква обобщена справка за очакваните средни добиви по места. 

Очаквайте интервю с Костадин Костадинов за реколтата от есенници, рентите и застраховките в земеделското производство по-късно в АгроКлуб. 


© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

Коментари:

  • жътва на пшеница
    29.05.2020 г.
    8566
    Официални прогнози за реколтата от пшеница в България - от 4,2 млн.тона до 5,8 млн. тона
    Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg