Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Испания ще позволи на нелегални имигранти да работят на полетата

09.04.2020 г.
8063
Испанското правителство е одобрило указ, който позволява на безработните и нелегалните имигранти да работят като сезонни работници през следващите няколко месеца. Информацията е потвърдена от източници от Министерството на земеделието, предвид критичната липса на работна ръка, която се очертава за предстоящите кампании по прибирането на плодове и зеленчуци в Испания.

Както бе посочено миналата седмица от министъра на земеделието, рибарството и храните, Луис Планас, за да се гарантира производството в Испания, ще бъдат необходими между 100 000 и 150 000 временни работници за прибиране на културите, но в момента само 60% от необходима работна сила е налична.

Аграрните организации предупреждават за този проблем от седмици, тъй като затварянето на границите предотврати пристигането на хиляди чужденци, които идват всяка година в Испания, за да работят временно като сезонни работници. Само в района на долината Ебро са необходими около 60 000 сезонни работници. Поради тази причина едно от разгледаните от министерството решения е да се позволи на безработни хора и нелегални имигранти да работят на място, стига да живеят на места, близки до работното.

"Възможно решение би било наемането на работници от местната среда, хора, които в момента са безработни и които биха могли да си сътрудничат в тези задачи", казват още източници от Министерството на земеделието, цитирани от изданието www.elcorreo.com.

Регионите на Арагон, Каталуния, Мурсия и Естремадура са основните производители на костилкови плодове (череши, нектарини, праскови, кайсии или парагвайски праскови). Миналата година например около 30 000 души бяха наети за кампанията в Арагон, а около 85% от тях са били чужденци.

Испанската Cooperativas Agro-Alimentarias заяви, че през следващите седмици за предстоящите селскостопански кампании ще са необходими около 100 000 работници.

Проблемът с липсата на работна ръка засяга не само Испания, но и други държави, сред които Италия, Франция и Германия. За всяка от тях са необходими между 200 000 и 300 000 сезонни селскостопански работници. Поради тази причина наскоро германското правителство реши да разреши влизането в страната на ограничена квота от временни работници в ЕС, въпреки затварянето на границите, за да се предотврати разпространението на коронавирус.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
 
Коментари 0

Коментари:

 • сезонни работници
  06.04.2020 г.
  8713
  Десислава Танева: Земеделците да заявяват в Бюрата по труда сезонни работници!
  Виж повече
 • берачи на ягоди
  05.04.2020 г.
  14320 2
  Безработните могат да работят в агросектора без да губят обезщетенията си
  Виж повече
 • работници
  31.03.2020 г.
  11834 1
  Франция набира безработни за работа на полето. Българският агробизнес иска същото
  Виж повече
 • продоволствена сигурност
  30.03.2020 г.
  11814
  Земеделци и синдикати искат Консултативен съвет по продоволствието към МЗХГ
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg