Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Ще се преборят ли земеделците за парите за напояването в Плана за възстановяване? (Обзор)

28.07.2021 г.
16117
Какво си казаха МЗХ и браншовите организации в земеделието за орязаните пари за напояване в Плана за Възстановяване в протеклата вчера близо двучасова среща, чието продължение се очаква и днес?

Агро Браншът:

Всички организации в земеделието, подкрепени включително от синдикатите са категорично против орязването на бюджета за селско стопанство в плана за възстановяване на страната.

Националната Асоциация на Зърнопроизводителите:

Последиците от Ковид кризата са явни и негативите от нея, както и от миналогодишната суша ще се понасят поне още няколко години. Затова е крайно необходимо планът за възстановяване на напояването да остане - дори в ревизиран вид!

Овощарският сектор:

Категорични сме, че средствата за напояване трябва да ги има в Плана за възстановяване. Според нас изключвайки тези средства ние ставаме неконкурентоспособни.Гърция също има одобрен план за напояване и ще разшири ползването на подземните си ресурси! Къде оставаме ние, дори спрямо съседите си?

Този проект за напояването е важен и с него всъщност България търси спасение за земеделието си. Защото без вода, няма земеделие, а напояването в момента е почти сринато.

Производителите на зеленчуци:

Без вода, каузата за отглеждане на български зеленчуци е загубена! Виждате пресен пример от миналата седмица и загиващата реколта с чушки. В момента температурите достигат 40 градуса и без вода, ние сме обречени. От един милион декара поливни площи, които страната ни имаше преди 30 и повече години, днес вода достига за около стотина хиляди декара.

За какви иновации говорим, като ние нямаме основното, за което чакаме 20 години, след като изградените системи за напояване бяха съсипани и разграбени!

Какво каза Министерството на земеделието и храните на срещата?

По време на видеоконферентна среща за обсъждане на частта „Устойчиво селско стопанство“ от Националния план за възстановяване и устойчивост заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев заяви, че чрез новата Обща селскостопанска политика не само ще могат да се възстановяват, но и ще има възможност да се създават нови съоръжения за напояване, а финансирането може да достигне до 80 - 100 %.  

Той бе категоричен, че ръководството на МЗХГ е опитало по всякакъв начин в проекта на план да се запазят напоителните системи на България.

Имахме сериозни индикации за съображения от страна на ЕК и, че проектът в този му вид от 847 млн. лева с 265 обекта, няма да получи финансиране поради големия му отпечатък върху околната среда.Това, което направихме на различни етапи през месеците юни и юли, е да търсим различни формули, с които този негативен ефект да бъде намален“, уточни Георги Събев.

Заместник-министър Събев съобщи, че по Механизма за възстановяване и устойчивост се предвижда финансиране по два начина. Единият е предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, като на България в това направление се падат малко над 6 млрд. евро и възможност за получаване на заем, на стойност малко над 4 млрд. евро.
 
„Предходното правителство е взело като решение да се кандидатства само за безвъзмездна финансова помощ. Това обаче, което много други държави членки като Гърция, Румъния, Италия и Словения са направили, е да кандидатстват с проекти, както за безвъзмездна финансова помощ, така и чрез заем. Трябва да се знае, че за да се предостави финансиране, включително чрез заеми, има изисквания за дигитализация и екологизация. Това означава, че и при финансиране чрез заем, тези изисквания не отпадат “, посочи заместник-министърът. По думите му,  финансирането  по този механизъм  ще се осъществява съгласно регламент от нов тип. „В него е заложено средствата по мерки  да се предоставят за онези проекти, които отговарят на целите на ЕС за екологизация и дигитализация.

Каква се очаква да бъде развръзката?

Въпреки уверенията на Заместник-министър Събев, че пари за напояване ще бъдат осигурени, фермерите продължават да чакат отговор и на въпроса къде е пренасочена останалата част от бюджета, предварително определен в първия вариант на план за възстановяване, който беше договорен през април с Брюксел. Отговор вероятно ще бъде даден днес от вицепремиерът Пеканов, който ще внесе яснота около преговорите с ЕК и за причините, предизвикали необичайните корекции, орязали инвестициите в напояване, които браншът очаква от държавата повече от 15 години.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg