Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Шафран - Производители искат адекватно подпомагане за сектора

08.07.2021 г.
15446


Да бъде променена класификацията на шафрана и да има адекватно подпомагане за сектора. Това са част от исканията на Сдружението на шафранопроизводителите в България. От бранша внесоха писмо до земеделското министерство.
Павел Велев: председател на СШПБ сподели за исканията на бранша:

“Това писмо го внесохме на 1-ви юли в Земеделското Министерство имено с целта да се легитимираме пред държавата и пред света, за да аможем реално да постигнем успехи в целите си, които преследваме, а именно както обичам често да казвам : “големият слон в стаята” - реализацията на пазара.


Доколкото съм запознат Шафранът в момента е класифициран по СПО таблицата при етерично-маслените култури, където попадат и маслодайната роза и лавандулата, сподели още Велев.

Погледнато реалистично единственото общо, според мен, между тези три култури е прекрасният им аромат, но чисто технически при процесите на отглеждането и инвестициите, които са нужни има огромни разлики. 


Бългаpия има добpи ycловия за отглеждане на шафран, но процесът е изключително трудоемък, а технологията по извличане на ценното масло е доста сложна и няма общо със спецификите на етерично маслените култури.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg