Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Чумата по свинете измести фокуса от редица важни за земеделието въпроси

19.07.2019 г.
6539
Чумата по свинете измества фокуса от редица важни за земеделието въпроси във всички останали сектори : овощарство, зеленчукопроизводство, развитието на стабилни фамилни стопанства и агробизнес дейности с добавена стойност, както и устойчиво развитие на селските райони и т.н.

Измести се и фокуса от изтичащото време за предложенията в новата ОСП, които България трябва да дефинира и които трябва да бъдат съобразени с националните стратегически интереси в сектора.

Защитата на няколко големи корпоративни предприятия в индустриалното свиневъдство буквално изяде административния капацитет в ресорната администрация, което на фона на летните почивки и отпуски, създава една атмосфера с изместен център.

АЧС - агро политика


При допускане на "най-лошия" вариант за тотално избиване на свинете заради заразата с АЧС - загубите за сектора на база бройките животни в индустриални стопанства, ще са около 150-170 млн.лв  (предвид, че месопреработвателните предприятия работят основно с вносни суровини и изрезки - внос от Дания, Холандия и т.н.).

В същото време България губи ежегодно около 1.5 млрд. лв. в сферата на търговията на храните и земеделието от слабо структуриране и управление на дейностите, от изключително силен (включително дъмпингов) внос на агро стоки във всички под-сектори, което ощетява всички сектори без изключение, а оттам води и до влошаване на социално икономическия статус в селата.

Следи ли БАБХ за суха кръв в сиренето, кашкавала и сладоледите?

И ако приемем, че решението на проблема с АЧС е на дневен ред и няма как да се остави настрана, то със същата сила и хъс:

Очакваме от месец Септември 2019 нататък, аграрната политика и всички лостове на държавата да бъдат също така мобилизирани и впренати в следните направления:

-
 • ограничаване на вноса на сухи млека и заместители в подкрепа на животновъдството
Официално от Европейската комисия: Само за 4 месеца България е внесла 2 376 тона сухо мляко
 • строг ежедневен контрол върху дъмпинговия внос на плодове и зеленчуци от Гърция, Македония и Турция
 • пълна забрана за използването на глифозат в България по примера на Австрия
 • стартиране на национална информационна кампания за вредните и опасни за здравето на милиони хора в България агро продукти в големите търговски вериги
 • строг мониторинг и забрана на подвеждащи маркетингови кампании в големите търговски вериги - вкл. подвеждане по тема за ГМО, за "местно фермерско производство" и др.
 • строг мониторинг и максимални глоби за злоупотреби с етикети за произход и съдържание на агро стоки в големите търговски вериги
 • строг мониторинг и максимални глоби за злоупотреби с "био" продукти в големите търговски вериги
 • пълна ревизия на всички проекти по ПРСР (не да се хвърлят трохи на медиите с къщи за гости), с особен акцент върху проектите за оранжерии по мярка 4.1, за които вече има подадени сигнали към OLAF за изключително тежки злоупотреби и корупционни схеми. Ревизия на всички проекти за агротехника, за които има данни, че са на изкуствено завишени цени ( с подадени неистински контра-оферти и референтни цени към ДФЗ)  и са ощетили хиляди реални фермери в селата, лишавайки ги поради недостатъчен бюджет от възможността да модернизират стопанствата си
Бронирана S класа открита у служител на ДФЗ

Когато в публичното пространство бъде демонстрирано същото желание за справяне с горепопсочените проблеми, както сега виждаме особена решителност при борбата с АЧС, и когато видим прилагането на конкретни действия и мерки, ще допълним списъка с още важни акценти, сред които предстоящата ОСП, инвестиционни проекти, проблеми с липсата на напоителни системи, проблеми с пасища и земеделски земи от ДПФ, обществени поръчки за храни и суровини, пазарно предимство за агро продукти спрямо конкуренти държави и др.

19 <> 07 <> 19

Няма време за отлагане.
Отлагането на промяната, неглижирането и бягането от отговорност води до поразяване и тежки загуби.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • африканска чума
  17.07.2019 г.
  3285
  С всеки час се увеличават новите огнища на африканска чума
  Виж повече
 • АЧС
  17.07.2019 г.
  2704
  Властите включват всички методи за защита на свинекомплексите от АЧС
  Виж повече
 • Африканска чума по свинете
  10.07.2019 г.
  4989
  БАБХ потвърди нови шест огнища на Африканска чума по свинете
  Виж повече
 • африканска чума
  05.07.2019 г.
  1108
  Десислава Танева: Трябва да има превенция срещу Африканската чума по свинете
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg