Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Членове на НАЗ обсъждат кога да изкарат тракторите към София, след заплахата на Кирил Петков

25.11.2021 г.
22072 2
Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обсъждат в неформални разговори дали и кога да изкарат тракторите към София след вчерашното изказване на Кирил Петков от ПП Продължаваме промяната, в което той акцентира, че на ферми с над 15 000 декара не им трябват субсидии

Зърнопроизводители от региона на Плевен, Ловеч, Павликени и Велико Търново, с които АгроКлуб поддържа връзка от години, споделиха, че са буквално "бесни" от изказването на Кирил Петков, което според тях противоречи на функционирането на механизмите на финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, още повече и на заложените параметри в приетата вчера от Европейския парламент - нова ОСП 2023-2027.

Зърнопроизводителите говорят разгорещено по темата от вчера, като коментират, че изчакват реално встъпване в управление на очакваната коалиция и дали изнесеното като предупреждение вчера ще се реализира на практика. Ако това стане - колони с трактори ще тръгнат към жълтите павета в София - буквално веднага, споделиха земеделците пред АгроКлуб.

Новата аграрно-политическа ситуация е малко странна за сектора, защото изразява или некомпетентност и изпусната по грешка фраза, или заявка за стратегическо манипулиране на пазара и експорта на зърно, който до момента се контролира главно от американски компании, а се знае, че Кирил Петков е с желязна протекция от страна на американското посолство у нас и това може да е заявка за промяна в модела на изкупуване, консолидиране и реализация на експортните сделки със зърно.

Към момента всички остават в ситуация на изчакване, но напрежението сред професионалните земеделци, разко се е покачило. Някои от акцентите, които те припомнят е, че не трябва да се забравят сумите, които ежегодно влизат в икономиката, чрез изплащането на рентите в селските региони.

© снимка: selo.bg 
© 2021 АгроКлуб
Коментари 2
  • Георги Егов
    26.11.2021 г. 19:41
    rain.bg/позиция-на-национална-асоциация-на-зъ-2/?fbclid=IwAR2sPHXiz2JfhyORj8nBNl3LFqEQ2bPJJTcwWPx26CiFkOTB7_8KA6I5pfM
  • Георги Егов
    26.11.2021 г. 19:39
    Този път Държавата България ще стъпи на дебелия ви зърнарски врат - въшки преяли.

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg