Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Цената на царевицата удари нов връх. Каква е разликата между България и Европа?

29.10.2020 г.
9664
Цената на царевицата на борсите в Европа удари нов връх вчера, достигайки 209.5 EUR/тон без ДДС, което е по-високо ниво от 2013-а година насам. Основната причина е свързана с по-ниските обеми на реколта 2020 заради сушата, както и заради нарастналото търсене за производство на фуражи в условията на увеличаващи се запаси от храни, предприети като защитна мярка в условията на пандемията от коронавирус.

За последен път царевицата в MATIF имаше дори по-високи цени през лятото на 2013 г. Цените на царевицата също непрекъснато счупват нови рекордни нива в САЩ и при други големи износители. При 420 цента за бушел цените на американския фючърсен пазар за последно достигнаха ниво от юни 2019 г., а в експортните пристанища на Украйна в Черно море царевицата струва толкова, колкото през юли 2014 г. - преди 6 години.

На европейския фючърсен пазар цените са нараснали с 30 евро на тон от юли, а царевицата също се котира на все по-високи цени на германския паричен пазар. Например в пристанището за внос на Хамбург  украинската царевица за доставка през ноември в момента се плаща в размер на 204 EUR за тон. За доставка през януари цената вече е 209,50 евро за тон.

В царевичните региони в югозападна Германия цените също рязко са се повишили въпреки текущата реколта. На пазара за търговия на едро в Манхайм тази седмица бяха предложени 190 до 193 евро на тон за немска царевица, доставена там - а от място във фермите се плащат 183 до 188 евро на тон.

Покачването на цената на царевицата е свързано с логистични проблеми за някои доставки за Китай, както и заради много намалелите количества във Великобритания, заради наводненията по-рано през сезона. 

Земеделските стопани в САЩ са особено облагодетелствани от огромния бум на търсенето - те са продали повече царевица на Китай през последните седмици, отколкото от дълго време. А реколтата в САЩ, която първоначално се очакваше да бъде на рекордно ниво, е значително по-малка от първоначално очакваната поради силни бури и голяма суша в Средния Запад. Това също е важна причина за силен скок на цените на царевицата.

Но има и други важни фактори, които повишиха цените на царевицата: На първо място в Южна Америка е сушата, причинена от La Ninja, която застрашава реколтата от царевица и соя на двамата най-големи износители: Бразилия и Аржентина.

В Европа сушата и значителния спад в реколтата от царевица в Украйна, която е най-големият достачик на ЕС, също определят трендът в покачване на цената на царевицата.

Важно е да се отбележи, че реколтата при двата най-големи производители на царевица в Европа - Франция и Румъния - поради екстремната суша - е в значително по-малки от очакваното преди няколко седмици количества. Така че - свидетели сме на перфектната буря на пазара на царевица!

© 2020 АгроКлуб

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg