Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Цената на царевицата отново тръгна нагоре

19.11.2020 г.
5085
Напрежението на пазара на царевица и страховете от спадът в общия обем на производството на пшеница в Северното полукълбо тласкат цените обратно нагоре.

Euronext отбеляза нови пикове на цените във вторник и сряда, на все още ограничен пазар. Жътвата на царевица и соя наистина приключва при добри условия в САЩ, но засиленото глобално търсене поддържа темпото на търговията в международен план.  Цената за фючърсните сделки в САЩ мина 165 $ / тон. , докато в момента царевицата в Европа се търгува средно на нив аот 155-156 EUR / тон с тенденция за повишаване в цената.

Динамика на цената на царевицата на годишна база - 2020:


Украинската реколта също отбеляза добър напредък през последните две седмици, но добивите остават много разочароващи. По този начин ниските количества в Черноморския зърнопроизводствен регион продължават да тласкат цените на царевицата до високи нива. Междувременно европейската пшеница разчита на устойчиво търсене, което е причина за ръст и в нейната цена.

Макар все още да е рано за категорични данни, но рейтингите н амаериканската пшеница са много лоши, като само 46% са „добри до отлични“, като това е ситуацията с най-лошият рейтинг от седем години и спад от шест точки в сравнение с миналата година. Сухите и студени условия в Русия също са обезпокоителни.

Всичко това очертава картината за ръст на цените на зърното, от което най-мнгоо могат да спечелят зърнопроизводителите, които са складирали наличности в силози и очакват пиковите според анализаторите цени - през Декември 2020.

Динамика на цената на царевицата - Ноември 2020:© АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg