Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Цената на царевицата отбеляза най-висок ръст от 7 години. ​​​​​​​Какво става в България?

29.01.2021 г.
10248
Цената на царевицата на международните пазари се възстанови след спадът си в понеделник, заради заявено огромно търсене от страна на Китай.

Цените на царевицата се повишиха днес - петък и са на път да постигнат най-големият си ръст от близо седем месеца, подплатени от очакванията за нарастващо търсене в Китай и ограничени доставки, докато слабите котировки на щатския долар също оказват подкрепа в ръста на цената и търсенето.

Царевицата отбеляза най-високата цена от юни 2013 г. - като ръстът само тази седмица бе с близо 8%, което е най-голямата седмична печалба от началото на юли.

В момента европейската Euronext разработва уредени фючърси за украинска пшеница, за да се погрижи за нарастващия пазар за износ на зърно в  региона на Черно море. Обобщено за седмицата - зърнените пазари в Европа се възползват от слабото евро.

Какво става в България?

Общо за периода от началото на настоящата пазарна година до 24 януари 2021 г. през Пристанище Варна1 са изнесени 564,1 хил. тона пшеница (в т. ч. 51,3 хил. тона през последната седмица), което е с 48,9% по-малко на годишна база. Макар да остава в застой за поредна седмица, експортът на ечемик през порта е с 5,2% над миналогодишния. Все още не са преминавали товари с рапица от новата реколта. 

Засега не е осъществен износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта `2020 през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1. 

При липса на отчетени количества за последната седмица, общият експорт на царевица и слънчоглед през Пристанище Варна от началото на м. септември 2020 г. до момента изостава съответно с 2,8% и 44% спрямо година по-рано.

Към 24 януари 2021 г. не е реализиран износ на царевица и слънчоглед – реколта `2020 от „Пристанище Бургас“ ЕАД. От началото на съответните пазарни години (м. юли 2020 г. за есенните и м. септември 2020 г. за пролетните култури) през Пристанище Варна са внесени 2,2 хил. тона ечемик, 4,2 хил. тона царевица и 5,6 хил. тона слънчоглед. Все още няма данни за осъществен импорт на пшеница и рапица през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg