Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Цената на пшеницата скача паралелно със скока на суровините

13.10.2021 г.
8187
Цената на пшеницата постоянно се покачва както в България, в Черноморския зърнодобивен регион, а също и на международните борси. Повишението е паралелно със скока на суровините - най-вече огромният скок в цената на минералните торове, които използват природен газ за производство, където цената също скочи драстично. Увеличение има и в цената на семената, препаратите за растителна защита и новата агротехника.

На последният международен търг за внос на хлебно зърно, организирано от египетската национална главна агенция за снабдяване със суровини бяха закупени 180 хиляди тона руска и 60 хиляди тона румънска пшеница, като средната цена се повиши с 6.67$ за тон, спрямо предишната тръжна процедура, проведена на 8-ми септември.

По-евтината пшеница от Румъния ще бъде осигурена на цена от 319.97$ за тон плюс 30.50$ за тон транспортни разходи. Така общата цена възлиза на 350.47$. Произведената в Русия пшеница ще бъде доставена срещу 320.69$ за тон, плюс 31.30$ на тон на разходи за транспортиране по море. Спрямо предишният търг, средната цена на руското зърно се е покачила с 7.42$ до 320.51$ за тон, а цената с включени транспортни разходи вече е 351.60$ за тон.

Прави впечатление, че разликата в предлаганите цени е намаляла чувствително. Най-скъпа на търга се оказа произведената в Украйна пшеница, предлагана на цена от 321.35$ за тон, но подадената оферта за нея не беше удовлетворена.

Повишаването на цените на пшеницата на вътрешният пазар в Украйна и задържането на продажбите от производителите понижава конкурентоспособността на местното зърно на международните пазари. Пшеницата трябва да бъде доставена в египетските пристанища между 11-ти и 20-ти ноември.

На предишният търг на 8-ми септември, Египет закупи 300 хиляди тона украинска и руска пшеница с 12,5% протеин и доставка между 25-ти октомври и 3-ти ноември.
 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg