Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Цената на пшеницата отново се покачи, а рапицата приближава 500 EUR/тон

02.03.2021 г.
10582
Цената на пшеницата на международните пазари отново се покачи в началото на седмицата, а в същото време липсва износ на зърно от пристанищата в България.

На зърнените борси във Франция и Италия, цената на пшеницата се увеличи с 5 евро на тон, достигайки 250 EUR / тон, а цената на маслодайната рапица се приближава до 500 EUR/тон. Заради силното търсене на маслодайна рапица, напрежението между търговци и преработватели на този пазар сега е най-силно.

Експортът на пшеница и ечемик през Пристанище Варна1 е в застой за поредна седмица. Общо за периода от началото на текущия пазарен сезон до 21 февруари 2021 г., износът на пшеница през порта е с 64,4% под миналогодишния, а този на ечемик - с 22,9%. Все още не са преминавали товари с рапица.

Справка на АгроКлуб показва, че засега не е осъществен износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта `2020 през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1.  През изминалата седмица през Пристанище Варна не е отчетен износ на царевица и слънчоглед. При липса на преминали количества и по същото време на 2020 г., намалението на експорта на двете култури на годишна база се запазва: с 18,2% за царевицата и с 44% за слънчогледа.  До момента не е реализиран износ на царевица и слънчоглед – реколта `2020 от „Пристанище Бургас“ ЕАД. 

От началото на съответните пазарни години (м. юли 2020 г. за есенните и м. септември 2020 г. за пролетните култури) през Пристанище Варна са внесени 2,2 хил. тона ечемик, 4,2 хил. тона царевица и 5,6 хил. тона слънчоглед. На този етап няма данни за осъществен импорт на пшеница и рапица през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас. 

В същото време цените на зърното в САЩ са по-неблагоприятни за местните земеделски производители, но експерти очакват повишение и там, след като излязоха данни за компроментрана реколта от соя и царевица в Аржентина, заради сухото и горещо време.

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg