Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Цената на маслодайния слънчоглед удари 950 лв./тон. Ще стигне ли заветните хиляда?

12.01.2021 г.
6072
Българските зърнопроизводители не са просто търговци или спекуланти в пазара със зърнени култури, а всъщност са много добре осведомени за това как вървят тенденциите и търсенето на международните пазари.

От средата на Октомври миналата година се забелязва стабилен ръст в цената на маслодайния слънчоглед, което е свързано с повишено търсене, както за експорт в страни, които са нетни вносители, така и за нуждите на хранителната индустрия.

В момента в България маслодайния слънчоглед се търгува на нива около 930 лв./тон без ДДС, като повечето зърнопроизводители търсят 950 лв./тон без ДДС за сключване на сделки. Паралелно с това търговците предлагат цени в диапазона от 900 до 920 лв./тон без ДДС.

Какво се случва обаче на международните пазари? 
Докато в Европа се регистрира ръст на цената на слънчогледа от есента на предходната година, то в САЩ цената на маслодайния слънчоглед започна да се покачва още от Май 2020. В момента сделки по изкупуване на консолидирани количества слънчголед се сключват на нива 890-912 $/ тон. Толкова висока цена на маслодайния слънчоглед е имало за последно през 2015-а година.

Произведеният в България през 2020-а година маслодаен слънчоглед е в обем на 1 643 706 тона, при среден добив от 203 кг./дка, който е сравнително нисък заради сушата през последните 3 години. 

слънчоглед цена 2021


Според експерти в агросектора се очаква активизиране на търговията с маслодаен слъчноглед, поради неотложно търсене и изпълнение по експортни договори, цената при което ще бъде около 930-950 лв./тон. В сравнение с изминалата година, това ще компенсира загубите на зърнопроизводителите от ниската реколта.© 2021 АгроКлуб
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg