Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Цветан Филев: Искаме deminimis за производство на тютюн

13.10.2021 г.
7364
Тютюнопроизводители настояват за подпомагане по de minimis. Тяхното искане ще бъде обсъдено на консултативен съвет по тютюна, който се провежда днес.

Защо от сектора се нуждаят от средствата научаваме от председателя на националната браншова организация Цветан Филев:

"Като всички останали сектори и тютюнопроизводството е завод на открито - нормално, все пак отглеждаме растения, които се влияят от климатичните особености в страната. И това е една от причините, че през стопанската 2021-ва година се разви сухо и горещо лято, което е причина за по-ниски добиви на декар, или в сравнение с предходният стопански цикъл, с между 20 до 30% ще бъде по-малко тютюна тази година в България на национално ниво, то респективно и на всеки един от производителите.

На второ място, даже смятам, че е по-важната причина за това да искаме спешно свикване на консултативен съвет по тютюна към министерството на земеделието, че в последните няколко месеца, и други сектори го усетиха, драстично скочиха цените на горива, в случая при нас на торове и препарати - някъде 2 пъти.

Затова поискахме възможност от министерството на земеделието и храните за осигуряване на схема de minimis за компенсиране на тези щети на тютюнопроизводителите."


 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg