Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Хоризонт 2020: 1 млрд. евро за иновации и научни изследвания, свързани със Зелената сделка

17.09.2020 г.
8123
Днес Европейската комисия взе решение да обяви покана на стойност 1 млрд. евро за научноизследователски проекти и проекти за иновации в отговор на климатичната криза и в подкрепа на защитата на уникалните екосистеми и биоразнообразие на Европа. Финансираната в рамките на програмата „Хоризонт 2020“ покана по линия на Европейския зелен пакт, регистрацията за която ще започне утре, ще ускори възстановяването на Европа от кризата с коронавируса, като превърне екологичните предизвикателства във възможности за иновации.

Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: Поканата по линия на Европейския зелен пакт, която е на стойност 1 млрд. евро, е последната и най-голямата по „Хоризонт 2020“. Тъй като иновациите са в центъра им, тази инвестиции ще ускорят устойчивия и справедлив преход към неутрална по отношение на климата Европа до 2050 г. Тъй като искаме тази системна трансформация да обхване абсолютно всички, призоваваме за конкретни действия за нови начини на взаимодействие с гражданите и за увеличаване на обществената значимост и въздействие.

Предстоящата покана по линия на Зеления пакт се отличава по някои важни аспекти от предишните покани по „Хоризонт 2020“. С оглед на належащия характер на проблемите, по които се работи, целта ще бъде да се постигнат видими и ясни резултати в кратко- до средносрочен план, но с перспектива за дългосрочна промяна. Действията са по-малко на брой, но са по-целенасочени, по-мащабни и с по-голяма видимост и с фокус върху възможностите за бързо увеличаване на мащаба, разпространение на резултатите и възприемане на практиките.

От проектите, които ще получат финансиране по поканата, ще се очаква да постигнат резултати с ясни ползи в десет области:

Осем тематични области, които съответстват на основните направления на Европейския зелен пакт:

Засилване на амбициите в областта на климата
Чиста, достъпна и сигурна енергия
Промишленост за чиста и кръгова икономика
Енерго- и ресурсноефективни сгради
Устойчива и интелигентна мобилност
От фермата до трапезата
Биоразнообразие и екосистеми
Нетоксична околна среда с нулево замърсяване

И две хоризонтални области — укрепване на познанията и предоставяне на възможности за действие на гражданите, които са с по-дългосрочна перспектива по отношение на осъществяването на трансформациите, предвидени в Европейския зелен пакт.

Инвестициите в размер на 1 млрд. евро ще продължат изграждането на европейските системи и инфраструктури на знанието. Поканата включва възможности за международно сътрудничество, чрез което да се отчитат потребностите на по-слабо развитите нации, особено в Африка, в контекста на Парижкото споразумение и целите за устойчиво развитие.

Крайният срок за представяне на предложения е 26 януари 2021 г., като се очаква избраните проекти да започнат през есента на 2021 г.

Информационният ден и срещата за търсене на партньори по поканата на „Хоризонт 2020“ по линия на Европейския зелен пакт ще се проведат в рамките на преминаващите виртуално Дни на европейските научни изследвания и иновации на 22 — 24 септември 2020 г.

източник: Европейска комисия
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • ОСП
  20.05.2020 г.
  8703
  Земеделие в унисон с природата - ЕК прие две ключови стратегии за агросектора
  Виж повече
 • бюджет ОСП
  10.03.2020 г.
  8096
  Европарламентът: Бюджетът за фермерите в ОСП 2021-2027 трябва да се запази! (ИНФОГРАФИКА)
  Виж повече
 • Агрохакатон
  16.09.2019 г.
  4786
  Агро хакерски маратон обедини IT специалисти и земеделската общност (ВИДЕО)
  Виж повече
 • прецизно земеделие
  17.07.2019 г.
  5923
  Готови ли сме за ползване на BigData в земеделието и каква ще е ролята на държавата?
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg