Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Франция остава твърда в решението да ограничи употребата на глифозат в земеделието

07.12.2020 г.
9878
Франция остава твърда в решението да ограничи сериозно употребата на глифозат в земеделието. Това стана ясно след изказване на президента Емануел Макрон пред онлайн телевизията Brut. 

Макрон не е променил решението си за канцерогенния препарат, но заяви, че към момента няма консолидирана и колективна позиция по темата, особено от страна на самите фермери, които всъщност са най-засегнати чрез заболявания и смъртни случаи.

Някои критици на френския президент определиха твърдата му позиция по забраната на глифозата, че е част от търговска война с Германия, която държи лицензите и производството на глобално употребявания тотален хербицид.

Макрон заяви още през Февруари 2019, че 100% забрана за глифозат не е напълно възможна, тъй като ще причини щети на земеделците, които не са готови към използване на алтернативи, което ги вади от конкурентоспособността

"Ние жертваме нашето земеделие, за да разрешим проблема", заяви Емануел Макрон.

Неправителствените организации във Франция бяха много критични в края на ноември по отношение на опцията за намаляване употребата на глифозат, а не за 100% забрана.

"Правителството заблуди гражданите, като даде обещание, което вече не изпълнява", упрекват редица НПО от сектора на околната среда, аргументирайки се с това, че биологичното земеделие вече показва, че е възможно да се справя и да има добро производство без средство против плевели. На европейско ниво „нищо не гарантира (че забраната) ще бъде влязла в сила от през 2022 г.“, притеснени са от Грийнпийс.

Глифозатът, „широкоспектърен“ плевел, беше класифициран като „вероятен канцероген“ през 2015 г. от Международната агенция за изследване на рака (CIRC), част от Световната здравна организация (СЗО). Мнение, което не споделя Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който счита за "малко вероятно", че представлява канцерогенна опасност за хората, и Европейската агенция по химикалите (ECHA). Но учени и неправителствени организации осъдиха „пристрастна“ оценка, тъй като тя се основава на доклади, предоставени от индустрията, особено немската, където е позиционирана Bayer - компанията, която произвежда глифозат.
Коментари 0

Коментари:

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg