Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Франция набира безработни за работа на полето. Българският агробизнес иска същото

31.03.2020 г.
9351
Липсата на работна ръка за следващия селскостопански сезон представлява голямо предизвикателство за много от Западните европейски държави, предвид невъзможността да си осигурят чуждестранни сезонни работници поради ограниченията в мобилността и мерките за спиране разпространението на COVID-19.

В резултат на това различни правителства насърчават работниците, които са останали без работа през този период, да започнат да работят в селското стопанство, точно както прави министърът на земеделието на Франция Дидие Гийом, съобщава изданието lavanguardia.com. Гийом изрично призова сервитьори, фризьори, рецепционисти в хотели и други професии, които не могат да продължат дейността си онлайн, да се включат в помощ на френското земеделие, за да се запълни липсата от 200 000 свободни работни места на полето. „Нужна е национална солидарност, за да можем да се храним“, казва Дидие Гийом.

Аспержите, ягодите, доматите и репичките не могат да чакат!

“Аспержите, ягодите, доматите и репичките не могат да чакат, коментира Luc Smessaert, вицепрезидент на основния земеделски съюз във Франция (FNSEA) и включването на тези импровизирани сезонни работници трябва да помогне на сектора, за да се избегнат загуби за реколтата заради липса на работна ръка”.

До момента - за по-малко от седмица от началото на кампанията, са получени 130 000 кандидатури за работа.  Изискванията към кандидатите не са високи - те трябва да са в добро здравословно състояние и да спазват стандартите за безопасност, наложени поради пандемията.

Агросекторът у нас иска същото

Както АгроКлуб писа, подобно предложение има и в България - за пренасочване на хора, останали без работа вследствие на епидемията с коронавируса към агросектора. Над 10 неправителствени организации от аграрния сектор - производители, преработватели и синдикати настояват да се разшири списъка на отраслите, които имат право на компенсации при условия на извънредно положение с включване и на земеделието. За да се осигури необходимата работна ръка в активния сезон и кампаниите, те настояват да се улесни достъпа до секторния пазар на труда на ученици, студенти и др.(еднодневни трудови договори), както и да се пренасочват работници от други сектори, загубили работата си. Предлагат се и мерки за стимулиране на завърналите се и останалите тук работници за работа в нашите сектори. Една добра възможност е предвидената мярката 60:40 да е приложима и за работещите в сектор земеделие.   

В края на миналата седмица от българското министерство на земеделието, храните и горите обявиха, че съвместно с Министерството на труда и социалната политика се търси механизъм, чрез който безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други такива в сектор „Земеделие“, но на този етап няма повече яснота относно конкретни мерки.


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg

 
Коментари 0

Коментари:

 • продоволствена сигурност
  30.03.2020 г.
  11519
  Земеделци и синдикати искат Консултативен съвет по продоволствието към МЗХГ
  Виж повече
 • зеленчуци
  27.03.2020 г.
  12299
  МЗХГ представи мерки за подкрепа на овощарите и градинарите в условията на COVID-19
  Виж повече
 • селско стопанство
  20.03.2020 г.
  9521
  Николай Вълканов: Агросекторът да се обяви за критичен за националната сигурност!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg