Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Фермерите в Германия протестират срещу употребата на глифозат в земеделието (СНИМКИ)

18.01.2020 г.
9408
© 2020 - снимки АгроКлуб.БГ

Фермерите в Германия протестират срещу употребата на канцерогенния препарат глифозат в земеделието. Протестите се провеждат по време на международното събитие Зелена седмица 2020 и целят фокусиране на общественото внимание в Европа и Света върху опасностите за хората и околната среда, които причиняват употребата на опасните химикали, съобщи репортер на АгроКлуб от мястото на събитието в Берлин.Докато в страните от източна Европа, вкл.България основните теми в аграрната политика продължават да са свързани с размерите на финансово подпомагане и схемите за разпределение на субсидии по линия на ОСП, то в западно европейските държави на дневен ред са въпросите свързани с устойчивото земеделие, екологията и отговорното производство на агро стоки с цел опазване здравето на потребителите.

Кметът на германската столица Майкъл Мюлер призна, че това е "тежест за Берлин", но "фермерите имат своята гледна точка" и че местните жители "трябва да търпят" катаклизмите.

На ежегодната Зелена седмица, която се провежда от почти 100 години, се наблюдават редица протести, тъй като местните жители изразяват опасения относно бъдещето на селскостопанската индустрия и политиката за опазване на околната среда.

Селскостопанските работници са ядосани на правителствените политики по отношение на новото етикетиране, също така за хуманното отношение към животните и ограниченията на използването на пестициди, въпреки, че алтернативи са налице, но се крият от монополистите на пазара.

За втори път през последните месеци тракторите се спускат в градските райони на Германия, след като блокираха трафика през октомври 2019 г., като фермерите протестираха срещу правителствените политики за ограничаване на оттока на нитрати от полета.

Протест с колона от трактори - Берлин "Зелена седмица
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg