Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Унищожителен вирус застрашава насажденията от домати и пипер във Франция

05.02.2020 г.
10078
Силно унищожителен вирус застрашава насажденията от домати, чушки и люти чушки във Франция, след като засегна шест страни в Европа, както и Турция, САЩ и Китай. Това съобщи Националната агенция за санитарна безопасност на храните, околната среда и труда, цитирана от Ройтерс.

Вирусът на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV) е безопасен за хората, но може да съсипе цели производствени звена, било то в оранжерии, зеленчукови градини или органични полета, предупреждава службата.
Вирусът може да бъде предаден от заразени семена, растения и плодове, както и от обикновен контакт. Той оцелява дълго време, без да загуби силата на заразяване, уточнява френската национална агенция.

Няма лечение или сорт, който да е устойчив на вируса, появил се в Близкия изток през 2014 година, преди да се разпространи в Европа през 2018 година.

Националната агенция за санитарна безопасност на храните потвърди в комюнике високата степен на риск от навлизане и разпространение на вируса във Франция със значително потенциално въздействие върху посевите и в професионалния сектор, и при семейното производство.

Вирусът причинява жълти или кафяви петна, които се появяват върху листата, и деформация на плода, поради което той не може да се предлага на пазара, посочва агенцията. Тя препоръчва растенията в заразен район да се изкореняват и изгарят.
 
източник: БТА


© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • пипер с пестициди
  22.01.2020 г.
  7742 1
  Близо 14 тона пипер с пестициди от Турция унищожи БАБХ
  Виж повече
 • български пипер
  19.09.2019 г.
  25053
  Георги Василев: Вносът на пипер в България е 6 пъти по-голям от произведения у нас
  Виж повече
 • пестициди
  08.05.2019 г.
  13337 1
  Незаконно пръскане с китайски и турски контрабандни препарати избива пчелите
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg