Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Започна умъртвяването на близо 4000 прасета в свинеферма край Видин

20.09.2019 г.
19889
Близо 4000 прасета от промишлената свинеферма във видинското село Новоселци вече се умъртвяват по хуманен начин. Преди дни в свинефермата беше установен случай на африканска чума по свинете. Обектът в село Новоселци е на по-малко от три километра от видинския квартал "Нов път". Там през юли в лично стопанство беше установено първото огнище на заболяването в областта.

Сигналът за повишена смъртност сред животните в най-голямата промишлена свинеферма в областта е подаден в сряда от собственика, каза пред радио Видин д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните: "Веднага отидохме във фермата. Извършихме аутопсия на умрелите свине. Патоанатомията ни притесни. Взехме проби, изпратихме кола и съответно се установи наличието на вируса."

За да се спре разпространението на болестта, в края на юли беше определена 20-километрова санитарна зона от промишлените свинекомплекси. Още тогава са умъртвени домашните свине, отглеждани в личните стопанства, тип "заден двор". На по-малко от 10 километра разстояние от свинефермата в Новоселци, където е установена заразата, е друг промишлен обект, този в град Дунавци: "В 10-километровата зона попада другата свинеферма, в която има 500 свине. Там просто се засилват мерките за биосигурност. Взехме проби от свинефермата на 19-ти, за да може все пак да се провери и да се види. Иначе периодично и от двете ферми са вземани проби по определена схема. До 18 септември пробите и в двете ферми бяха отрицателни."

Проверен е търговският обект, снабдяван от свинекомплекса в Новоселци. Извършва се проследяване 35 дни назад. Свинското месо е изтеглено за унищожаване.

© 2019 Агро Клуб - Agroclub.bg
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

 • АЧС
  11.09.2019 г.
  1774
  Над 93 хил. свине са умъртвени заради АЧС в русенски индустриални ферми
  Виж повече
 • АЧС - ферми
  10.09.2019 г.
  4186
  Заради АЧС - разделят фермите на 3 типа: индустриални, фамилни и лични
  Виж повече
 • АЧС - прасе
  14.08.2019 г.
  11129
  Кои са положителните страни от заразата с АЧС?
  Виж повече
 • Министър Танева за АЧС
  25.07.2019 г.
  3461
  Министър Танева за АЧС - засегнати ферми, компенсации и бъдещи действия (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg