Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Украйна опростява процедурите за регистрация на сортове растения, вече регистрирани в САЩ и ЕС

27.06.2023 г.
8364
Украйна обяви нов закон, предназначен за опростяване на регистрацията на нови сортове растения. Законът, озаглавен "За въвеждане на изменения в някои законодателни актове на Украйна за привеждане на законодателството в областта на защитата на правата върху сортовете растения и производството на семена и разсадници в съответствие с разпоредбите на законодателството на Европейското съюз”, стъпи в сила и обещава значителни промени в аграрния сектор.

Според новите разпоредби, процедурата за държавна регистрация на конвенционални сортове растения, вече регистрирани в САЩ или ЕС, ще бъде значително опростена. Това означава, че ще бъде пропусната двугодишна процедура за съответствие, която включва полеви тестове за изследване на сорта, еднородността и стабилността на представения за държавна регистрация сорт растения.

Според новия закон, компетентният орган в Украйна ще има за задача да наблюдава и получава данни от базата данни на ЕС за регистрирани сортове растения и от Международния съюз за защита на новите сортове растения. Ако в някой от тези регистри бъде намерен сорт растения, който вече е бил подаден за регистрация, компетентният орган разполага с 15 дни, за да разгледа заявлението и да регистрира този сорт растения или да представи аргументи защо не може да бъде регистриран.

Този нов закон вероятно ще увеличи конкуренцията на украинския пазар на семена, като предостави на фермерите по-широк спектър от възможности за избор. По същество, това намалява "входната такса" за семенни компании, които желаят да внесат свои сортове растения, вече регистрирани в САЩ или ЕС, на местния пазар. Този законопроект би могъл да отвори вратите за малки и средни американски фирми да продават своите продукти в Украйна.
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg