Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Увеличават се засетите площи с ръж и тритикале

22.12.2020 г.
9995
Засетите в тази есенна кампания площи с маслодайна рапица, ръж и тритикале за реколта `2021 са с между 2,6% и 27,9% повече в сравнение с отчетените по същото време на миналата година. При пшеницата и ечемика се наблюдава известно изоставане на сеитбата. 

Повишеният интерес към ръж, вдига засетите площи към момента с 18.6% спрямо същия период на миналата година, но въпреки това общия размер на площите остава сравнително нисък - 64 770 декара. Търсенето на ръж от хлебопекарната индустрия за производство на каествени и по-скъпи хлебни изделия е една от причините за повишаването на засетите площи. Някои сортове ръж се използват и за производството на фуражи и хранителни добавки, заради богатото си наличие на аминокиселини.

Ръжта е много добра култура за биологично земеделие. Тя се отглежда с цел мулчиране или за зелено торене. За покривни култури, които служат за защита на почвата през зимните периоди се използват смеските между ръж и бобови растения. В следствие на издръжливостта на ръжта при ниски температури и бързото й развитие

Много от проучванията доказват, че от ръжта се получават високи добиви, когато има добри предшественици и правилно редуване в сеитбообращението. Най-добре културата се развива след бобови, картофи и други окопни култури. Не са подходящи предшественици, които късно освобождават полето, тъй като ръжта изисква по - ранна сеитба, за да може есенното й братене да протече нормално.

В България от 50 до 70 % в площите на сеитбообращенията при неполивни условия преобладават главно пшеница, ечемик, ръж и овес. Тъй като площите на ръжта са поограничени тя се включва в сборни полета с култури с еднакъв срок на прибиране и почти еднакви агротехнически изисквания.

Културата ръж се развива добре, когато се засява през месец октомври. Растежа и развитието й са по-благоприятни при по-студено време. Минималните температури за покълване на семената са различни, но варират между 1 до 5 ºС.

Площите с тритикале също се увеличават достигайки ръст от 27.9% спрямо 2019-а година.
Площите за реколта 2021 вече  достигат 139 710 декара. Семената тритикале покълват и поникват при минимална температура 1–2 градуса по целзии. Оптималната температура е 20–22 градуса.. Среднодневната температура, при която практически става покълването и поникването на тритикале е 12–14 градуса. При наличие на достатъчно влага в почвата посевите поникват за 8–10 дни. Студоустойчивостта на тритикалето е сортова особеност и зависи от наследените гени от твърдата или обикновената пшеница, заедно с тези на ръжта в генома му. 

 
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg