Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Търговците на плодове и зеленчуци влизат в регистър, но все още не е ясно кога

01.02.2020 г.
8508
Министерството на земеделието, съвместно с Агенция Митници и БАБХ планират проверки на търговците на плодове и зеленчуци, за да установят дали стоката, която предлагат като българско производство действително е такава. Това каза по време на специализирания форум InteliFresh 2020 зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов. 

Той коментира и темата за въвеждането на Регистър на търговците на плодове и зеленчуци като защитен механизъм за нашите земеделски производители. 

“Не е тайна, че много наши сънародници, които пътуват до Гърция, Северна Македония внасят определени количества плодове и зеленчуци, които предлагат на нашите пазари и не издават за това съответните фискални счетоводни документи, представяйки се за производители. Този вид практики трябва да бъдат пресечени от Регистъра”, посочи зам.-министър Маринов.

Ще се проследява целият процес по веригата, като се предвижда регистърът да дава 12-цифрен код. “Всяка цифра има определено значение - дали си производител, дали си търговец, имаш ли склад, къде е той. Ако не - имаш ли сключен договор… миграция на данни с НАП и Агенция Митници. Всичко това е съпроводено и с издаване на сертификати за съответствие на качеството”, обясни Маринов. 

Регистърът вече е завършен като разработка. Представен е пред браншовите организации от сектор Плодове и зеленчуци. Проведени са работни групи с БАБХ, НАП, Стокови борси и тържища.

Неговото въвеждане ще се случи едва след като бъде разписан законово с промени в Закона за общата организация на пазарите, като Маринов не посочи конкретен срок кога ще се случи това. 

Подобни механизми съществуват във всички страни-членки на ЕС, каза още Чавдар Маринов.


София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
 
Коментари 0

Коментари:

 • ИнтелиФреш
  27.01.2020 г.
  9180 1
  InteliFresh 2020 отговаря на въпроса Кои са пазарите за български плодове и зеленчуци
  Виж повече
 • пазар на плодове
  08.11.2019 г.
  90992
  В търсене на по-добър пазар за българските плодове и зеленчуци (ВИДЕО)
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg