Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Търговските вериги: Даваме паркингите си за фермерски пазари с българска продукция!

09.04.2020 г.
8233 2
Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги. Това стана по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, иницииран от Сдружението за модерна търговия, съобщават от Министерството. Частните оператори могат да поемат този крактосрочен ангажимент във всеки обект, където имат паркинг, като предоставят площ от него, на която родни производители да предлагат продукцията си. Срокът за осъществяване на тези пазари да бъде обвързан с извънредното положение в страната. 

,,Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители и запазване на поминъка им“, заяви министър Танева. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Десислава Танева коментира, че предложението на търговските вериги ще бъде включено в предложенията на МЗХГ и изпратено до браншовите организации в сектор „Земеделие“ за становище. По него ще бъде даден срок до петък, когато окончателно ще се оформи проектното предложение за подкрепа на местно производство. 

По искане на Сдружението за модерна търговия още днес бе създадена работна група между МЗХГ и търговските вериги. Нейн председател е директорът на дирекция „Политики по агрохранителната верига“.

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG
Коментари 2
 • Лили
  09.04.2020 г. 15:43
  На паркингите, че да могат да влезнат вътре та да си пжнакупят и боклуци от Германия
 • Иван
  09.04.2020 г. 09:48
  Брутална подигравка!!!

Коментари:

 • чуждите търговски вериги
  07.04.2020 г.
  30267
  Паднаха маските на търговските вериги! Кой сега подкрепя българското? (КОМЕНТАР)
  Виж повече
 • Десислава Танева
  07.04.2020 г.
  44284
  Десислава Танева: Задължаваме веригите да предлагат български плод, зеленчук и месо! (ИНТЕРВЮ)
  Виж повече
 • supermarket
  07.04.2020 г.
  10374 2
  Очаквано: Веригите с остра реакция срещу задължението да предлагат повече български продукти
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg