Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

Турция и Русия спасяват Европа от зърнена криза с освобождаване на 22 млн.тона зърно

23.07.2022 г.
18684
Турция показа образцова външна политика чрез участието си в преговорите по подписването на споразумение между Русия и Украйна за осигуряване на зърнената търговия в Черноморския регион и спедицията на зърно по вода.

Русия, Украйна и Турция подписаха сделка, предложена от ООН за освобождаване на износа на зърно от стратегическите черноморски пристанища на Украйна, съобщиха от кабинета на турския президент Ердоган.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на церемонията по подписването в Истанбул, че споразумението ще помогне за облекчаване на глобалната хранителна инфлация, като отключи износа на около 22 милиона тона зърно и други селскостопански продукти, които са били блокирани в черноморските пристанища поради войната.

Той добави, че изпълнението на сделката трябва да започне в следващите дни и ще се управлява от съвместен координационен център в Истанбул.

„Днес има фар на Черно море. Фар на надежда... възможност... и облекчение в един свят, който се нуждае от това повече от всякога“, каза председателя на ООН Гутериш пред събралите се.

„Вие преодоляхте пречките и оставихте настрана различията, за да проправите пътя за инициатива, която ще служи на общите интереси на всички“, добави той.

Във Вашингтон говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби призова Русия да позволи на украинското зърно да започне бързо да се изнася и изрази надежда, че сделката е достатъчно добре структурирана, за да се следи спазването.

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg