Търсиш агротехника?Получи най-добра цена

С падналите валежи пшеницата в Добричко започна да изкласява

05.05.2020 г.
8521
Най-ранните сортове пшеница вече изкласяват в Добричкия регион, след като падналите валежи доведоха до бурно развитие на пшеницата, съобщи пред БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. По думите му последните дъждове са били локални и в съседни полета са паднали от 6 до 35 литра на квадратен метър, което дава кураж за масивите, които не са пострадали от сушата. 

Костадин Костадинов добави, че зърнопроизводители са дискутирали дали е икономически изгодно да разорават полета с пшеница, пострадали от безснежната зима, особено в района на Шабла и Каварна. Всяка капка дъжд е безценна и при прогнозата за още валежи ще изчакаме и следващите дни, каза председателят на НАЗ.

Добивите от зърно ще бъдат по-ниски от миналата стопанска година, но какъв точно ще бъде спадът, е рано да се каже, коментира председателят на браншовата организация и добави,че доскоро въпросът е бил за оцеляване. Земеделските стопани в Добричкия регион прибраха през миналото лято средно по 553 килограма зърно от декар, според данни на областната дирекция "Земеделие".

В Добричка област, която традиционно произвежда най-много хлебно зърно в страната, новата реколта се очаква от около 1 300 000 декара с пшеница./източник: БТА

© 2020 АгроКлуб - Agroclub.BG


 
Коментари 0

Коментари:

 • земеделие
  04.05.2020 г.
  10196 1
  Валежите от дъжд ще спасят есенниците, които са в критично състояние
  Виж повече
 • пшеница
  25.04.2020 г.
  10692
  Проф. Иван Киряков: Състоянието на есенниците в Добруджа е критично, но не безнадеждно!
  Виж повече

Последвайте АгроКлуб във Фейсбук

AgroClub.bg